22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Veremle savaşı kazanamıyoruz

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye'de 2005 yılı kayıtlarına göre, ülkede 18 bin 789 yeni hasta bulunduğunu ifade etti.

Verem Savaş Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan EKMUD Başkanı Gaye Usluer, Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, Türkiye'nin veremli hasta sayısı bakımından dünyada 59. sırada olduğunu belirtti. Türkiye'de 2005 yılı kayıtlarına göre, 18 bin 789 yeni hasta bulunduğunu dile getiren Usluer, kayıtların tek tek toplanamaması ve özel kurumlarda, laboratuvarlarda tanı koyulan ve bildirimi yapılmayan hastalar dahil edilmediği için gerçek sayının çok daha yüksel olduğunu kaydetti.

Gaye Usluer, verem tedavisinde en önemli sorunlardan birinin ilaçlara karşı direnç gelişimi olduğunu vurgulayarak, hastaların uzun süreli tedaviye uyum göstermemeleri, tedavilerini yarıda kesmeleri veya hekimlerin yanlış tedavi planlamalarının verem ilaçlarına direnç gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden olduğunu bildirdi.

Usluer, Dünya Sağlık Örgötü'nün ödediği, ''Doğrudan Gözetim Altında Tedavi''nin Türkiye'de pilot olarak seçilen İzmir, Aydın, Nazilli ve Samsun'daki 4 veremle savaş dispanserinde uygulandığını ifade etti. Verem savaş dispanserlerinde kayıtlı hastaların gerçek sayısının bilinemediğini kaydeden Usluer, bakteriyolojik tetkiklerin ülkenin bir çok yerinde yapılamadığını, doğrudan gözetimli tedavi uygulamasında çok yavaş yol alındığını bildirdi.


zaman
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 18:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?