20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Yanık tedavisinde yatak sayısı artıyor

Tuzla'da faaliyet gösteren bir kimya fabrikasında önceki gün çıkan yangında yaralanan 7 işçi Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi'nde tedavi altına alındı.


Tuzla'daki yangında yaralananların kaldırıldığı hastane, dikkatleri yanık tedavi merkezlerine çekti. 2007 yılına kadar bütün şehre 25 yatak kapasitesiyle hizmet veren yanık tedavi merkezlerinin sayısı, son yıllarda yapılan yatırımlarla artırıldı. Yeni eklenen ünitelerin yatak sayısıyla birlikte İstanbul'daki yanık tedavi merkezlerinin toplam yatak sayısı 66'ya yükseldi.

İstanbul'da sık sık yaşanan skandallarla gündeme gelen yanık hastanesi eksikliği, yapılan yatırımlarla büyük oranda giderildi. 2008 Ağustos'unda hizmete giren Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık ve Yara Tedavi Merkezi, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinin en donanımlı yanık merkezi olma özelliğini taşıyor. 22 yatak kapasiteli merkezde teknolojinin son imkânlarının yanı sıra, yanık konusunda eğitim almış doktor ve hemşireler görev yapıyor.

Görevi devraldıklarında İstanbul'da devlet hastanelerinde yanık merkezi ya da yanıklı hastalara tahsis edilmiş bir yatak bulunmadığını belirten İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık ve Yara Tedavi Merkezi'ni hizmete soktuklarını söyledi. Bakar, "Avrupa yakasında bir yanık merkezinin açılması gerekiyordu. O hususta da Bağcılar Devlet Hastanesi'nin katkılarıyla şimdilik 13 yataklı bir servis hizmete geçti. Buradaki yatak kapasitesini 30'a çıkaracak proje çalışmalarımız yakında hayata geçecek." dedi.

Bakar, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde 6, Şişli Etfal Hastanesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise 4'er yatak kapasiteli yanık ünitelerinin hizmete girdiğini ifade etti. Yanık tedavi ünitelerinde çalışacak personelin eğitimli olmasının önemine işaret eden Bakar, personelin Ankara ve İstanbul'daki GATA'larda eğitimden geçirildiğini kaydetti.

Vatandaşların bazen hasta ve yaralıları kendi çabalarıyla hastaneye götürmeyi tercih ettiğini belirten Bakar, vatandaşlardan 112 Acil Yardım ambulanslarını kullanmalarını istedi. 112'nin sahip olduğu otomasyon sistemi ile en müsait hastaneyi bildiğini aktaran Bakar, "112 Acil ambulansı hem hastayı nereye götüreceğini bilir, hem de hastaya erken müdahale eder. Hastanın hayatta kalmasının saniyelere bağlı olduğu durumlarda en iyisi 112 Hızır Acil ambulansının çağrılmasıdır." diye ekledi.

Gürkan Tuzlu ZAMAN
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 23:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?