22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Yanıklarda ilk müdahele

Samsun Devlet Hastanesi Yanık Tedavi Ünitesi Sorumlusu Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Osman Katrancı, özellikle kış aylarında sobaların kurulmasıyla birlikte yakın vakalarında artış olduğunu belirterek, "Yanık vakalarında ilk müdahale soğuk suyla yapılmalı, yanan bölgeye yoğurt, diş macunu ve salça sürülmemeli" dedi. 

Özellikle soba üzerine konulan çaydanlık ve diğer su ısıtıcılarının devrilmesi sonucu yanık vakaları oluştuğunu kaydeden Opr. Dr. Ali Osman Katrancı, "Özellikle kış aylarında soba yanığı, sobanın üzerine ısınması için konulan suyun devrilmesi sonucu yanık ve elektrikli ısıtıcı yanıklarında artış görülüyor. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu çocuklar daha çok yanık olaylarıyla karşı karşıya kalıyor. Ev içi kazalarda daha dikkatli olunmalı. Özellikle yanık vakalarında giysi acil olarak çıkartılmalı ve yanan bölgeye soğuk su dökülmeli. Soğuk su dökülmesi oldukça önemli. Kesinlikle yanan bölgeye hiçbir şey sürülmeden, mikrop kapmasını önlemek için temiz bir bez konulup sağlık kuruluşuna başvurulmalı" diye konuştu. 

Katrancı, bazı vatandaşların yanan bölgeye yoğurt, diş macunu ve salça sürdüğünü hatırlatarak, bu durumun son derece zararlı olduğunu söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 12:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?