"Bel fıtığı teşhisi konulan hastada kanser çıktı...", "Migren tanısı verilen kişinin beyninde tümör bulundu...", "Boyun fıtığısın dendi, kemik erimesi çıktı..."
Bu ve benzer teşhis yanlışlarına, 3 boyutlu insan vücudu görüntüleme teknolojisi 'dur' diyecek. Hasta tedavisinde çığır açacak uygulama sayesinde her türlü MR, tomografi ve röntgen sonuçları 3 boyutlu insan vücudu modeli üzerinde görüntülenecek. Böylece kemik arkasında kalan tümörler dahi gün yüzüne çıkacak. Organların boyutlarını bire bir verecek görüntüleri devrim olarak nitelendiren doktorlar, "Teşhis koymamız kolaylaşacak. Kanserin erken teşhisine imkân verecek." görüşünde birleşiyor.
Bilişim şirketi IBM, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovatif çalışmalar kapsamında, 3 boyutlu insan vücudu görüntüleme teknolojisi sağlayan yazılımlar geliştirecek. Tıp alanında hayata geçirilecek proje, kişinin yaptırdığı her türlü tıbbî inceleme sonuçlarının, 3 boyutlu insan vücudu modeli üzerinde görüntülenmesini sağlayacak. Organların şu anda kullanılan sistemlerden daha iyi incelenmesine imkân sağlayacak program, hastalığın tanımlanması ve tedavi edilmesi için gerekli olan bilgileri kendi veri tabanındaki bilgilerle karşılaştıracak. Bilgiler ışığında doktorlara daha kesin önerilerde bulunma imkânı verecek. Hekimlerin teşhis koymasını kolaylaştıracak program, hastaların laboratuvar sonuçları, MR gibi bilgilerden oluşan tıbbî veri tabanını güncel tutarak, eski bilgilerle kıyaslayarak hastalığın gidişatı hakkında da bilgi sağlayacak. Şu anda sadece NASA'da kullanılan yöntem Avrupa hastanelerinde de hayata geçirilmeye çalışılıyor.
Balgat Görüntüleme Merkezi'nin sahibi Dr. Kürşad Özdemir, projenin hayata geçmesiyle hastalıklara tanı koymanın hızlanacağını söylüyor. Özellikle kanser gibi tümörlerin büyümeden kontrol altına alınacağına dikkat çeken Özdemir, "Üç boyutlu görüntü demek, organları eline alıp görmekle eşdeğer. Yani bir kalbi, böbreği elinde inceliyorsun ve teşhis koyuyorsun. Hata yapma riskin en aza iniyor." diyor. Özdemir, MR görüntülerinin 3 boyutlu programa aktarılmasıyla hastalıkların diğer organlara sıçrayıp sıçramadığının da izlenebileceğini anlattı.
Beyin Cerrahı Op. Dr. İbrahim Şentürk ise bu programa benzer uygulamaların şu anda da kullanıldığını ifade ederek, "Üç boyutlu görüntüler sayesinde yapacağımız ameliyatlarda nereye ne kadar gireceğimizi gerebiliyoruz. Dokulara zarar vermeden tümöre ya da bel fıtığına ulaşma imkânımız artıyor. Yeni teknolojiyle bunun daha gelişmiş sürümleri kullanılacak ve organlar daha net şekilde görüntülenecek." diye konuşuyor. Hasan Bozkurt, Ankara