18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Yazın çocukları mutlaka üç öğün besleyin

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) diyetisyeni Cemal Aytaç, yaz aylarında çocukların mutlaka üç öğün beslenmesini önerdi.

ASM diyetisyeni Cemal Aytaç, okul öncesi çocukların, yaz aylarında düzenli üç öğün beslenmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Yazın geç uyanılması sonucu, geç kahvaltı edilmesi nedeniyle, öğünlerin ikiye indirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Aytaç, öğün aralarında ise şekerleme, pasta ve bisküvi gibi gıdalar yerine, taze meyve, sıkılmış meyve suyu ve ayran gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Büyüme gelişmesi normal olan çocukların yemek yemesi için zorlanmaması gerektiğinin de altını çizen Diyetisyen Cemal Aytaç, "Okul öncesi çağ, çocuklarda bütün hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından oldukça şekillendirici bir dönemdir. Ailelerin en çok yaptığı yanlış, çocuğu ne kadar beslerlerse, kendilerini sorumluluklarını yerine getirmiş, iyi anne ve baba hissetmeleridir ki, bu bence doğru değildir. Büyüme gelişmesi normal olan bir çocuğu fazla yemeye zorlamak, diğer çocuklarla kıyaslamak, çocuğun ileriki hayatında beslenme alışkanlıklarına zarar verecek sonuçlar doğurabilir. Yazın sıcaklık artışlarıyla birlikte, besin ihtiyaçlarında da bazı değişiklikler olur. Yazın, sıvı alma ihtiyacı artar. Bu yüzden su ve ayran ile karpuz, kavun ve üzüm gibi sıvı oranı yüksek meyveler öncelikle tercih edilmelidir. Ayrıca sıcaklar, metabolizmada bir miktar yavaşlamaya neden olduğu için, kış aylarına nazaran daha az enerji almak gerekir" dedi.

"KAHVALTI, BESLENME VE GELİŞMEDE ÇOK ÖNEMLİ"
Kahvaltının beslenme ve gelişmede çok önemli olduğunu da belirten Aytaç, "Okul öncesi çocuklar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanısıra, oyun çağında oldukları için, enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümü kahvaltıda karşılanmalıdır. Yaz aylarında çocukların kahvaltıları karbonhidrat bakımından zengin olmalıdır. Karbonhidratlar kas ve beyin için temel enerji kaynaklarıdır. Ekmek, meyve, meyve suyu ve tahıl gevrekleri karbonhidrat bakımından zengindirler. Kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için, demir içeriği yüksek yumurta, zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri ve pekmez tüketilebilir. Çocuklara, kemik gelişimi için ise, süt, peynir ve pekmez gibi kalsiyum bakımından zengin olan yiyecekler verilmelidir. İleriki yıllarda oluşabilecek kalp-damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için, yiyecekler yağ ve kolesterol bakımından düşük olmalıdır. Bunun için sucuk, salam ve sosis yerine peynir tercih edilebilir. Posa açısından zengin bir kahvaltı, kabızlığı engellemek için önemlidir. Bunun için de meyve, sebze ve kepekli tahıllar tercih edilebilir. Yaz aylarında çocuklarda ishal çok sık görülen bir hastalıktır. Eğer, çocuğunuz ishal olduysa, posa içeriği yüksek besinler kesilmeli ve sıvı besinler verilmelidir. Çocuğunuzun öğle ve akşam yemekleri de, kahvaltıları gibi enerji ve besin öğeleri açısından yeterli ve dengeli olmalıdır. Yazın artan sıvı ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, aynı öğünde dört temel besin grubundan yiyecekler bulunmalıdır" diye konuştu.

"ÇOCUK ZORLA YEMEK YEMEYE ZORLANMAMALI"
Çocukların yemek istemediği yiyecekleri, değişik şekillerde yaparak, çocuğa yedirilebileceğini de ifade eden Aytaç, "Çocuğunuzun besinsel ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyacı olan yiyecekleri ve sevmediklerini, değişik şekillerde yaparak veya değiştirerek çocuğa verebilirsiniz. Örneğin çocuğunuz ıspanağı sevmiyorsa, ıspanaklı börek yaparak, süt sevmiyorsa ise yoğurt veya dondurma yedirerek besinsel ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Yazın, kızartmalar yerine, haşlama, fırında veya kendi suyunda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca, çocukların mide kapasiteleri de göz önüne alınarak zorla yemek yemeye zorlanmamalıdır. Çocuklara, küçük porsiyonlar halinde yemekler verilmelidir. Örneğin, öğle yemeğinde bir porsiyon 4-5 yemek kaşığı etli sebze yemeği, yarım kase yoğurt, 1-2 dilim ekmek veya börek, meyve veya taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir öğün sağlıklı bir seçimdir. Mangalda kömürle pişirilen etlerde kanserojen serbest radikaller oluşur. Sağlıksız bir pişirme yöntemi olan mangal, istenirse 15 günde veya haftada bir kullanılabilir. Ancak mangalda et yenilen öğünlerde, mutlaka domates, salatalık, biber ve soğan gibi çiğ sebzelerin miktarı artırılmalıdır" şeklinde konuştu.

ASM diyetisyeni Cemal Aytaç, yaz aylarında çocuklar için bir de örnek öğün reçetesi verdi. Reçetenin listesi şöyle:
"Sabah: Süt, yumurta veya beyaz peynir, zeytin, ekmek, domates ve salatalık. Öğle: Et veya kuru baklagil yemeği, sebze yemeği, ekmek ve yoğurt. Akşam: Et veya kuru baklagil yemeği, pilav veya makarna, ekmek, meyve veya salata. Öğün aralarında ise süt, meyve veya yoğurt."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2005 Salı 17:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?