17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Yılbaşı geceniz zehir olmasın

Yılbaşı gecesi, gıda ve alkol tüketiminde aşırıya kaçılması halinde, mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ferin Batman, yılbaşı gecesi içkiyi kaçıranların, sabah kalkınca, 1-2 bardak su içerek, güne hafif bir kahvaltıyla başlamalarını önerdi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ferin Batman, yılbaşı gecesi, gıda ve alkol tüketiminde aşırıya kaçılması halinde, mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Ferin Batman, yeni bir yıla baş ağrısıyla değil, sağlıklı ve dinç başlamak isteyenlerin, yılbaşı gecesi yiyip içtiklerine dikkat etmelerini istedi. Özenle hazırlanan yılbaşı sofrasında yemeği ve içkiyi fazla kaçırmanın sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Batman, fazla miktarda, hızlı ve karışık yemekler yemenin sindirim zorluğuna, hazımsızlığa ve mide yanmalarına neden olacağını kaydetti. Batman, özellikle şeker ve kalp hastalarının çok daha dikkatli olmalarını istedi.

Fazla alkol alınan bir gecenin sabahında baş ağrısıyla uyanmanın, bir zehirlenme belirtisi olduğunu vurgulayan Batman, “Karaciğerin temizleyebileceği miktarın üzerinde alkol alındığında vücut, zehirli bir madde üretiyor ve bu da baş ağrısına yol açıyor” diye konuştu.

Batman, keyifli bir yılbaşı gecesi için şu önerilerde bulundu:

Aç karnına içki içmekten özellikle sakının. Alkolün boş mideye çok zarar verdiğini unutmayın.
Alkol almaya başlamadan hemen önce bir bardak su için, birkaç parça sebze ve meyve atıştırın. Yemek alkolün kanınızda emilme oranını yavaşlatacaktır.

Gazlı içecekler yerine meyve suyunu tercih edin. Bu tür içecekler, özellikle yediğiniz yemek miktarını fazla kaçırdığınız zaman şişkinlik yapar, yiyeceklerin sindirilmesini geciktirir.
Masadaki yemeklerin hepsinin tadına bakmak istiyorsanız porsiyonları küçük tutun, tabağınıza azar azar alın. Doyduğunuzu hissettiğiniz an, kendinizi daha fazla yemeye zorlamayın.
Lokmaları iyice çiğneyerek yemeğin tadını çıkarın.

İçki olarak kırmızı şarabı tercih edin. Diğer alkollü içeceklerin alkol oranını, olabildiğince buz ve su ilave ederek azaltabilirsiniz. Bir saatte bir kadehten fazla içmemeye çalışın.
Uykusuz bir gece geçirmek istemiyorsanız, yatmadan birkaç saat önce yemeği kesin.
Diyet ve tansiyon hastaları, kızartma ve kavurmadan uzak durun, illa alkol alacaksanız sadece bir kadeh kırmızı şarap için. Kuruyemiş ve meyveyi abartmayın.

Akşamdan kalanlar için

Batman, yılbaşı gecesi içkiyi kaçıranların, sabah kalkınca, 1-2 bardak su içerek, güne hafif bir kahvaltıyla başlamalarını önerdi. Öğle yemeğinde haşlanmış sebze, az yağlı yoğurt veya çorbanın tercih edilebileceğini kaydeden Batman, akşam yemeğinde bunların yanına az miktarda ızgara, haşlanmış tavuk veya balık eklenebileceğini söyledi. Ferin Batman, akşamdan kalanların, gün içinde ıhlamur, nane, rezene, papatya, zencefil gibi bitki çaylarını sıklıkla içmeleri, 2-3 porsiyon meyve yemeleri tavsiyesinde bulundu.

AA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 17:22:01
Güncelleme :30 Aralık 2004 Perşembe 17:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?