22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Yöneticilere meditasyon

Röportaj yaptığım çoğu yönetici bir ucundan meditasyona bağlıyor kendini. Belki de iş hayatının yoğun, yorucu ve kimi zaman kırıcı olabilen akışına karşı ruhunu böyle dinlendiriyor, dinç tutuyor.

Sanatsal ve sosyal projeleri hayata geçiren bir platform olarak tasarladığı Fikri Görsel Sanatlar'ı geçtiğimiz yıl kuran yönetmen Leyla Yılmaz'ın yolu da uzun yıllar önce kesişmiş meditasyona önem veren bir Uzakdoğu felsefesi olan Zen'le.

Bir film projesi için gittiği İtalya'da da ManagerZen'le tanışmış. İtalya'da workshop'lara katılan Yılmaz, çok etkilenince ManagerZen'i Türk iş dünyasına tanıtmaya karar vermiş.

Yılmaz, Fikri Görsel Sanatlar'ı kurduğunda, sinema ve ona yakın disiplinlerle projeler oluşturarak başlamış işe aslında. Sonra film, fotoğraf, oyunculuk gibi alanlarda workshop'lar yapmaya başlamışlar. Ardından kurumsal bir yapının dilini konuşan, ihtiyaçlarına cevap veren workshop'lar oluşturmak zor olmamış. Yılmaz'ın ifadesiyle "iş dünyası çalışanlarına 'vizörden' bakıp durum analizi yapmayı ya da doğru zamanlamayla 'deklanşöre basmayı' hedefleten eğlenceli workshop'lar" oluşturmuşlar. Kişisel katılımla ve kurumsal yapıların katılımıyla oluşan iki tip workshop'ları var. Birinde şahısların artistik istekleri, diğerindeyse kurumların sosyal ve eğitimsel hedefleri dikkate alınarak oluşturuluyor içerikler.

5 BİN YILLIK ÖĞRETİ

Yılmaz, Fikri ile Managerzen'in buluşmasını anlatırken "Zaten Fikri’yle iş dünyasına alternatif bakış açıları sunan atölyelerimizle hizmet ediyorduk. Kişisel eğitim, çalışanların motivasyonu, yönetim kalitesi gibi kavramların uygulanması iş yönetiminde son derece önemli hale geldi. Bu nedenle de farklı ve kalıcı eğitim programları önem kazandı. ManagerZen böyle bir program sunuyor. Bizler iyi üretimin, iyi yönetimin altında yattığına inanıyoruz. Zen, 'daha iyi' demek. 'Daha iyi olmak' bilincini 5 bin yıllık bir öğretinin ışığında iş dünyasına sunuyoruz."

Daha iyi olmayı aramak sanırım sonsuza kadar uzayabilecek bir eylem. Peki, ManagerZen neleri kapsıyor? Yanıtı Fikri Görsel Sanatlar Kurumsal İletişim Yöneticisi Burcu Bulut veriyor: "ManagerZen atölyesi ezberimizdeki yöneticilik kurallarını Zen felsefesinin yaklaşımlarıyla karşılaştırır. Tartışmasız kabul edilen bazı bilgileri sorgulamamızı sağlar. Stres yönetimi, motivasyon, yaratıcılık, sezgi, problem çözümü, zaman ve öncelik yönetimi gibi kavramları Zen metotlarıyla tartışır." Bulut'a göre ManagerZen sadece eğitimle ilgili değil, yaşamınıza yenilenme ve zamana değer katmakla ilgili...

ÜNİVERSİTEDE OKUTULACAK

Yine de "Ama neden İtalya, neden ManagerZen?" diye sormaktan alamıyor insan kendini. Bulut, ManagerZen'in İtalyan iş dünyasının profesyonelleri tarafından kurulmuş bir oluşum olduğunu söylüyor: "İş dünyası çalışanlarının yaşadığı artıları ve eksileri çok iyi biliyorlar. Eğitim kadrosu son derece profesyonel. Zaten ManagerZen projesi de 2008'den itibaren Udine Üniversitesi'nde master programı haline getirilecek."

Batılı ülkelerin 60’lı yıllardan beri Uzak Doğu ve Zen'in iş dünyasındaki etkilerini incelediğine işaret eden Bulut, "Japon iş dünyasındaki mucizevi başarının sırrı pek çoklarına göre Zen’de yatıyor" diyor.

Leyla Yılmaz da Avrupa’da iş dünyasının akıl almaz bir hızla Zen felsefesini öğrendiğine dikkat çekiyor. Yılmaz, "Batı tipi klasik ödül, ceza yöntemi günümüzün karmaşık iş dünyasında verimlilik artırımı için yetersiz, hatta yanlış kalıyor. Türkiye’nin hızla büyüyen bir ekonomisi, hızla kurumsallaşan çok sayıda şirketi var. Kalite standartlarıyla AB’ye entegre olurken yönetim felsefesi olarak da trendlerden geri kalmayacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemin Türk iş dünyası için de Zen’i keşif dönemi olacağını rahatlıkla söyleyebilirim" diyor.

ORACLE'A GÜLME YOGASI

Burcu Bulut, ManagerZen atölyesinde workshoplar'ın süresinin 2-4 gün arasında değişebildiğini belirtiyor. Bulut, "Kuruma özel yapılandırılanlarda süreç, isteğe ve içeriğe göre belirlenebilir. ManagerZen atölyeleriyle katılımcılara farkındalık, empati kurma, stres yönetimi, yaratıcılık, problem çözme kabiliyeti, strateji ve karar alma gibi konularda deneyim ve güven kazandırılmak isteniyor" diyor.

Leyla Yılmaz da farklı atölye seçenekleri olduğunu belirtiyor ve kurumların ya da kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda kendi atölyelerini oluşturabileceklerini söylüyor. Zira Oracle için bir süre önce 'gülme yogası' yapılmış.

Yılmaz, İngilizce verilen ManagerZen eğitimlerinin çok keyifli ve interaktif geçtiğini söylüyor: "Farklı ülkelerden gelen işinsanları burada dost oluyor. Hatta iş bağlantıları kuranlar bile oluyor. Öğrendikleriniz tüm iş hayatınıza olumlu etki yapıyor. Daha mutlu, daha verimli çalışmayı öğreniyorsunuz. ManagerZen’i tanıyan ve anlayan insanlar birbirlerine anlatıyor."

www.fikri.com.tr/managerzen

Betül Yüzüncüyıl Tavlı/milliyet insan kaynakları
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 13:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?