25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Yüzyılın ‘tescilli derdi’

Dünya Sağlık Örgütü modern hayatın tempolu yaşamının getirdiği sağlık sorunlarını 21'inci yüzyılın sendromu olarak resmen tanıdı

Kronik yorgunluk,sinirlilik hali, konsantrasyon bozukluğu,cinsel isteksizlik, halsizlik, strese bağlı ortaya çıkan fiziksel bozukluklar... Modern dünyanın insanları olarak pek çoğumuzun sıklıkla yaşadığı sağlık problemleri bunlar. İşte tam bir hastalık olarak tanımlanamadığı için ilaçla tedavisi de daha karmaşık olan bu problemlerin artık resmen bir ismi var. Dünya Sağlık Örgütü 21'inci yüzyılın sendromu olarak tanımladığı bu sağlık sorununa 'Adrenal yorgunluğu' ismini verdi.

BÖBREK ÜSTÜ BEZİ
Örgütün semptomları belirsiz sağlık sorunları grubuna koyduğu 'Adrenal Yorgunluğu' nun en büyük nedeni ise yoğun tempoda bir yaşam ve uzun saatler süren stresli çalışma koşulları. Uzmanlar sendromun böbrek üstü bezi olan 'adrenal' in yoğun çalışma temposu ve stres sonunda aşırı derecede kortizol hormonu salgılamasıyla vücuda yorgunluk hissi verdiğini söylüyor.
Belirtileri; Nedensiz yorgunluk hissi, uykudan uyanamama problemi. Kahve, kola, tuzlu ve tatlı abur cubur yeme isteği, halsizlik, aşırı stres, mutlu olamama ve tatminsizlik, cinsel isteksizlik.

Nedenleri; Sağlıksız beslenme ve fast food alışkanlığı, tuz ve şeker kullanımı,geç saatlere kadar uyanık kalma,kendini başarısız ve güçsüz hissetme, mükemmel olmaya çalışmak ve aşırı hırs, insanın kendisine ayıracak hiç vaktinin olmaması
Kurtulma yolları; Uzmanlar Tam tahıllı gıdalar, balık ve meyve içeren bir diyet, kafeinden uzak durmak, erken yatmak, düzenli spor yapmak ve masaj gibi rahatlatıcı aktiviteler, Adrenal Yorgunluğu'nu azaltıyor. Ama en önemlisi, hırs tutkusunu dizginlemek ve mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçmek.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 16:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?