17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Zatürre Türkiye’de 5. ölüm nedeni

Ankara - Türkiye’de 1 yaş altı bebek ölümlerinin yüzde 48’i zatürree nedeniyle gerçekleşirken, zatürre ölümcül hastalıklar arasında 5. sırada yer alıyor. Dünyada da her yıl 5 yaşın altında 10 ile 12 milyon çocuğun zatürreeden nedeniyle ölüyor.

Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu’nun Zatürree Ölümlerinin Önlenmesi Haftası dolayısıyla hazırladığı broşürlerde, hastalığın, hapşırık ve öksürükle yayılabildiği gibi bardak, mendil, çatal, kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla da bulaşabildiği belirtildi.

Zatürree ve grip ilişkisine dikkat çekilen broşürde, grip virüsünün bizzat kendisinin zatürreeye yol açabildiği gibi diğer mikroorganizmalara bağlı zatürree türlerinin ortaya çıkmasını da kolaylaştırdığı, bu nedenle, zatürreelerin ve buna bağlı ölümlerin önlenebilmesi için grip salgınlarının da önlenmesi gerektiğine işaret edildi.

Zatürree belirtileri ise ateş, titreme, öksürük, hızlı soluma, göğüs ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, azalmış aktivite, iştah azlığı, kusma, karın ağrısı ile dudaklarda ve tırnaklarda morarma olarak ortaya çıkıyor.

Zatürreeden korunmak için hastalığın oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörlerin düzeltilmesi, bu amaçla müzmin hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyenik barınma koşullarının sağlanması, alkol, tütün ve ilaç bağımlılığının kontrolü ile ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına (aspirasyon) yol açan risk faktörlerinin azaltılması gerekiyor.

AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 13:29:06
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 15:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?