30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Zehir gibi yalan

Sigara firmaları, tiryakinin sağlığını 'duman etti'. Türkiye'deki sigara paketlerinde, üzerinde yazılı olanın 3 katı zehir belirlendi.

İngiliz Kanser Araştırma Vakfı sponsorluğunda yapılan araştırmada; Türkiye'de satılan sigaralarda, paketlerinde belirtilenin 3 katı karbonmonoksit ve zifir olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, "Türkiye'deki 6 markada yapılan testte tiryakilerin 3 kat daha fazla nikotin, zift ve karbonmonoksite maruz kaldığını gördük" dedi.

Kobay Türkler!

Duman altı Türkiye'de, sümen altı edilen bir skandal ortaya çıktı. Ülkemizdeki sigaralarda normalden 3 kat fazla zehir bulununca akla şu soru takıldı: Türkler kobay mı?.

Topluma açık alanlarda tütün mamulleri içilmesi yasağına, sadece 2 hafta kaldı. Devlet sigaraya karşı savaş ilan ederken, İngiltere'de yapılan bir araştırma ise bu amansız mücadelede hile olduğunu ortaya çıkarttı. İngiliz Kanser Araştırma Vakfı sponsorluğunda, Nottingham Üniversitesi'nden Prof. Ann McNeill, Erdem Pulcu ve Doğuş Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Aslı Çarkoğlu, Türkiye'de en çok satan sigaraları test etti. Test sonuçları, herkesin kanını donduracak cinstendi. Yrd. Doç. Çarkoğlu, ülkemizdeki sigaralarda yazılan zehir oranlarının, aslında 3 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

YAKLAŞIK 35 MİLYON TİRYAKİ...
Araştırmaya dahil edilen 6 markada ortalama 0.77 mg nikotin, 9.10 mg karbonmonoksit ve 9.40 mg zifir bulunurken, insanlar bu sigaraları içtiklerinde, bu oranların 2 mg nikotin, 25.03 mg karbonmonoksit ve 27.38 mg zifire ulaştığı tespit edildi. Yaklaşık 35 milyon tiryakinin bulunduğu ülkemizde kimi uzmanlar Türk insanının kobay olarak kullanıldığını savunurken, birçok bilimadamı da acilen uluslararası standartlara uygun bir test merkezi kurulması gerektiğini kaydetti.

Takvim
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 06:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?