16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Zonguldak'ta ikinci kuduz paniği

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Filyos beldesine bağlı Yukarıdere köyünde yaşanan kuduz vakasından sonra Saltukova beldesinde bulunan Yeşilköy'deki bir köpekte de kuduz hastalığına rastlandı.

Köy karantina altına alınırken, Derecikören köyünde gözetim altında tutulan ve kuduz belirtileri bulunan bir başka köpeğin de öldüğü haberi ikinci kuduz paniği yaşattı.
Alınan bilgiye göre, Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesi Yeşilköy'de Sabahattin Yılmaz'a ait köpek, yavrularını dalamasının ardından öldü. Çaycuma Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvurulmasının ardından Etlik Veteriner Araştırma Estitüsü'ne numune gönderilen köpeğin kuduz çıkması üzerine Yeşilköy karantina altına alındı.

Kuduz aşısı çalışmaları kısa süre önce tamamlanan köye uyarı tabelaları asıldı. Zonguldak Tarım İl Müdür Yardımcısı Cemaletin Çataklı, Çaycuma Tarım İlçe Müdür Vekili İrfan Soysal, Çaycuma
Sağlık Grup Başkanı Erol Ünal, Veteriner Hekim Sedat Eren, Yeşilköy'de inceleme yaptı. Yeşilköy'de karantina alım çalışmalarının yapıldığı saatlerde Derecikören köyünde gözetim altında tutulan bir köpeğin öldüğü haberi üzerine Tarım İlçe Müdürülğü ekipleri ve inceleme yapan heyet, ikinci kez kuduz paniği yaşadı.

Derecikören köyüne hareket eden heyet, burada inceleme yaparak, köpekten numune aldı. Tahlil sonucunun beklendiği belirtilirken, köpekle etkileşimde bulunan 5 kişi Sağlık Grup Başkanlığı tarafından Çaycuma Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Kuduz vakaları konusunda bilgi veren İrfan Soysal, "Daha önce Yukarıdere köyünde kuduz vakası çıkmıştı. Bu köy ve çevresindeki bir çok köyde kuduz aşılama çalışması başlatmıştık. Yeşilköy'de 3 gün önce kuduz belirtileri görülen bir köpeğin ölmesi üzerine biz aşılama çalışmalarımızı Yurkarıdere ve çevresindeki köylerden sonra Yeşilköy ve çevresine kaydırmıştık. Yaklaşık bu civarlarda bulunan 17 köyü aşıladık. Yukarıdere köyünden sonra Yeşilköy'de karantina altına alınarak, hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Derecikören köyünde bir kişiyi daladığı iddia edilen köpeği müşahede altında tutuyorduk. Bu köpeğin de ölmesi üzerine oraya giderek numune aldık. İlk belirtileri kuduz hastalığı olmadığı yönünde ama biz yine de numuneyi tahlile gönderdik Aşılama çalışmalarını da Derecikören köyü tarafına kaydırdık. Gelecek sonuca göre, bölge karantina altına alınacak" dedi.


Kuduz hastalığına karşı mücadelenin titiz bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Zonguldak Tarım İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Çataklı ise, aşı yapılan hayvan sahiplerini, köpekleri ile temas etmemesi konusunda uyardı. Çataklı, "Kuduz aşısı vurulduğu andan itibaren etkisi başlıyor diye bir düşünce hakim. Bu çok yanlış bir düşünce. Hayvanlarda kuduz aşısı vurulduktan sonra 15-21 gün arasında antikor üretimi oluşmakta ve aşının etkisi başlamaktadır. Bu nedenle aşı vurulduktan sonra 21 gün içerisinde kedi
ve köpeklere yine temas edilmemesi gerekmektedir. Bu süre boyunca köpekler başıboş bırakılmamalı ve hiç bir şekilde temastan uzak durulmalıdır" ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2007 Pazar 04:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?