3
Haziran
2024
Pazertesi
SİYASET

İşte 60. hükümetin vaatleri

60. Hükümet’in programını açıklayan Başbakan Erdoğan, “Take-off” vaat etti

60. Hükümet’in programını açıklayan Başbakan Erdoğan, “Take-off” (Kalkışa geçirme) vaat etti. Tüm işlemlerin tek kartla yürütülmesi, sivil anayasanın uzlaşmayla hazırlanması, medya için şeffaflık ve tarafsız yargı programın en önemli başlıkları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Hükümet’in programını dün TBMM Genel Kurulu’nda açıkladı. AKP’nin 3. hükümet programını açıkladığını vurgulayan Erdoğan, yeni hükümet programı konuşmasında daha çok 58 ve 59. hükümetler döneminde yapılan işleri anlattı. Erdoğan, 76 sayfalık konuşmasında yeni döneme ilişkin şu mesajları verdi:

“TEK KART” MÜJDESİ: Önümüzdeki dönem bütün kurumların hizmetlerini elektronik ortama taşıması sağlanacaktır. Kısa bir süre içerisinde, ’Tek Kart’ projesi milletimizin hizmetine sunulacaktır. Böylece, vatandaşlarımız her kurum için ayrı ayrı kartlar taşımak yerine, üzerinde bulunduracağı tek bir kartla; hem vergi ve nüfus-vatandaşlık işlemlerini yapabilecek, hem sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilecek, hem de ehliyet, ruhsat, pasaport vb. işlemlerini yürütebilecektir.

SİYASETİMİZİN ÖZNESİ MİLLET: Kuşkusuz siyasetimizin öznesi milletimizdir. Ülkemize kazandırdığımız başarılarla dolu beş yıllık iktidarımızın tecrübesiyle yeni hükümetimiz önümüzdeki dönemi de Türkiye’ye kazandırma kararlılığındadır. Devamlılığı esas alan yeni hükümet programımız kuşkusuz bu dönem için Türkiye’nin önüne koyduğumuz yeni hedefleri de içermektedir.

SIÇRAMA DÖNEMİ: Açıklayacağım program, istikrar zemininde ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişme sürecimizde bir ’sıçrama dönemi’programıdır. Bu bakımdan temel hedefimiz, Türkiye’yi take-off’a, ’kalkış’a geçirerek, daha güvenli bir hıza ve yüksekliğe taşımaktır.

SİVİL ANAYASA UZLAŞMAYLA: Türkiye Cumhuriyeti, ’demokratik’, ’laik’ ve ’sosyal’ bir ’hukuk devleti’dir. AKP, Anayasa’da tarifini bulan ve birbirini tamamlayan bu temel değerlerin bütünlüğünün savunucusu ve bu bütünlük üzerinde yükselen Türkiye’nin güvencesidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, ülkemiz sivil bir uzlaşma anayasasını hak etmektedir. Yeni anayasa, Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel niteliklerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri ’İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ve ’Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına almalıdır. Yeni anayasa, en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.

BAĞIMSIZ MEDYA: Hükümetimiz, medyanın bağımsızlığına önem vermektedir. Bireylerin doğru habere ulaşma hakkı, güçlü bir demokratik kültürün oluşması için birinci şarttır. Şeffaf bir yönetim, ancak bağımsız, tarafsız ve sorumlu bir medya ile mümkün olabilir. Bunun için de medyanın çoğulcu, şeffaf ve rekabetçi bir yapıda gelişmesi için gerekli adımlar atılacaktır.

TARAFSIZ YARGI: Bağımsız ve tarafsız yargı, adaleti sağlamanın ön şartıdır. Yargı teşkilatı; AKP iktidarında AB’ye uyumu sağlanan temel kanunlarla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımıyla, teknik donanımlarıyla birlikte yükselen modern adliye binalarıyla, evrensel standartlara uygun hale getirilen ceza ve infaz kurumlarıyla önemli mesafeler kat etmiştir. Önümüzdeki dönemde de adalet ve yargı reformu ile ilgili çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

YOLSUZLUKLAR: Yolsuzluk, vatandaş ile devlet arasındaki güven ilişkisini yaralayan, kamu kaynaklarının haksızca gasp edilmesiyle ülkemize yıllarca ağır maliyetler ödeten temel bir sorundur. Hükümetimiz döneminde, yolsuzlukların önlenmesi ve hesabının sorulması yönünde çok ciddi tedbirler alınmıştır. Yolsuzluklar karşısında hükümetimiz tavizsiz tutumunu sürdürecektir.

2023’Ü HEDEF ALIYORUZ: Sadece gelecek 5 yılı değil, 2013 yılını ve Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılını hedefliyoruz. 17 Nisan 2007’de açıkladığımız ve Türkiye’nin AB Müktesebatı’na uyumu için 2013’e kadar uygulayacağımız program çerçevesinde, ekonomik değişim ve dönüşümü de kapsayan 200 kadar yasal düzenleme ve 600 kadar ikincil düzenlemeyi tamamlayacağız. Ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alması ana hedefimizdir.

Irak’ta terör üssüne izin vermeyeceğiz

Irak’taki gelişmeler dünya enerji politikalarını ve küresel ekonominin dengelerini önemli ölçüde etkileyecektir. Türkiye için Irak’ın güvenlik ve istikrarı sadece komşu bir ülke olarak değil, Türkiye’nin güvenliği açısından da büyük önem taşımaktadır. Irak politikamız barış, güvenlik, demokrasi ve istikrar ilkelerine dayanır. Kerkük meselesinin bütün etnik ve mezhebi unsurların katılımıyla hakkaniyet ilkelerine dayalı bir çözüme kavuşturulması öncelikli gündem maddelerimizden birini oluşturmaya devam edecektir. Irak’ta istikrarsızlıktan beslenen terör tehdidine karşı da her türlü tedbiri en etkin bir şekilde alacağız. Hiçbir komşu ülke toprağının ülkemize yönelik terörist eylemler için bir üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

‘Kültürel hassasiyeti’ istismar

Hükümetimiz, milletimizin birlik ve beraberliğini, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ve üniter yapımızı güçlendirecek politikaları esas almaktadır. Ulusal güvenliğimize kastedecek her türlü oluşuma karşı tavizsiz tutumumuz kararlılıkla sürecektir. Hiçbir şiddet ve terör odağının nüfuz edemeyeceği en büyük gücün milletimizin birlik ve beraberlik ruhu olduğunu iyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, güvenliğine, hudutlarına ve büyük bir mücadeleyle kazanmış olduğu istiklaline ilelebet sahip çıkma kararlılığındadır. Ülkemiz son 30 yıldır bölücü terör belasıyla karşı karşıyadır. Bu süreçte, sosyal ve ekonomik sorunlar ile kültürel hassasiyetler sürekli istismar edilmiş ve ülkemiz ağır bedeller ödemiştir.

TSK’nın ihtiyaçları öncelikli

Atatürk’ün ’yurtta sulh, cihanda sulh’ilkesine uygun olarak ve ülkemizin tarihi ve stratejik konumu gereği Türkiye’nin güçlü bir milli savunma sistemine sahip olması temel politikamız olmuştur. Bu anlayışla hem milli savunma sanayimizi güçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmiş, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her türlü ihtiyacının zamanında karşılanmasına öncelik verilmiştir. Savunma sanayimizin uluslararası etkinliği de artırılmış, askeri hücumbot ve gemiler, silah, diğer savunma araç-gereçleri ile komuta kontrol ve elektronik harp sistemleri ihracatımız 350 milyon dolara çıkarılmıştır.

AB hedefimiz sürecek

Hükümetimiz, AB katılım sürecini hem bir entegrasyon hem de siyasal, ekonomik, sosyal standartlarımızı yükselten bir yeniden yapılanma süreci olarak değerlendirmektedir. Türkiye’nin AB üyeliği transatlantik ilişkileri de geliştiren bir etkiye sahiptir. ABD ile olan ittifakımızın omurgasını oluşturan NATO’da etkin rolümüzü ve AB üyelik sürecimizi, ortak bir hedef olarak görüyoruz.

59. Hükümet’ten farkı bakan sayısı
Anayasa hedefi aynı

59. HÜKÜMET

Artık ülkemize dar gelen yürürlükteki Anayasa yerine katılımcı ve özgürlükçü yeni bir Anayasa hazırlayacağız. Bu anayasanın hazırlanmasında, kendi fikirlerimiz kadar, muhalefet partilerinin ve tüm toplumsal kesimlerin katılımını en etkin biçimde sağlama çabası içinde olmaya söz veriyoruz.

60. HÜKÜMET

Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, ülkemiz sivil bir uzlaşma anayasasını hak etmektedir. Yeni anayasa, olabilecek en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.

Bakanlık sayısını azaltıyoruz

59. HÜKÜMET

Merkezi idare reformuna Başbakanlıktan başlanmış olup, Başbakanlığa bağlı kuruluşlar, ilgili icracı bakanlıklara devredilmiş ve Başbakanlık önemli oranda icracı bir bakanlık olmaktan çıkarılmıştır. Başbakan’a yardımcı olacak Devlet Bakanlarının sayısı azaltılmış ve böylece Bakanlar Kurulu verimlilik esasına göre teşekkül ettirilmiştir. Bu doğrultuda bazı adımları yakın zamanda atmaya devam edeceğimizi, kamuoyuna buradan duyuruyorum.

60. HÜKÜMET

2002’de devlet bakanlıklarının sayısını 7’e düşüren AKP hükümeti, 5 yıl sonra bu kararından geri döndü. Yeni hükümet kurulurken, bakanlık sayısı 22’den 24’e çıkarıldı.

Yabancı sermayeye öncelik

59. HÜKÜMET

Doğrudan yabancı yatırımların girişine imkan sağlanacak, düzenlemelerin yerli ve yabancı firmaların eşit koşullarda rekabet etmesi için uygun ortam sağlanacaktır.

60. HÜKÜMET

Uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’ye artan oranlarda gelmesini sağlamak temel hedeflerimizdendir. Küresel sermayenin özellikle mal ve hizmet üretimine yönelik yeni yatırımlara yönelmesi için gerekli ortam oluşturulacaktır.

YÖK’e dolaylı eleştiri

Üniversiteler, yenilikçi ve eleştirel bir bakış açısı ile bilgi üreten, bu bilgiyi yayan ve kaliteli insan gücü yetiştiren kurumlardır. Ülkemizdeki üniversite sistemi, bilgi ekonomisinin gerektirdiği kaliteli insan gücünün yetiştirilmesi, sosyal yapının güçlendirilmesi, eleştirel düşünce ve evrensel demokratik değerlerin yaygınlaştırılması gibi alanlarda toplumsal beklentileri karşılayabilmek için bir dizi yeniliğe ihtiyaç duymaktadır. Üniversitelerimizdeki nitelik ve kaynak sorununun çözümü, ancak katılımcı, hesap verebilir, özerk, sorumlu ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla mümkündür. Üniversiteler, bilimsel olarak özgür, idari olarak özerk ve finansal olarak mali kaynak üretebilen yapılara sahip olmalıdır. Yeni dönemde, üniversitelerimizin karşılaştığı sorunların ilgili paydaşların katılımı ile çözümüne öncelik verilecektir. Üniversitelerimizin, yönetişim ve öğretimdeki farklılaşmaları ile temayüz etmeleri desteklenecektir. Farklı insani, fiziki ve mali kaynaklara sahip olan üniversitelerimizin tek tip ve tek merkezli yönetim anlayışı yerine küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık ve Türk toplumunun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlar haline gelmesi sağlanacaktır.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2007 Cumartesi 08:14:48
Güncelleme :1 Eylül 2007 Cumartesi 08:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cengiz altinsoy IP: 82.247.120.xxx Tarih : 2.09.2007 15:48:26

RUYAMIZDAKI CUMHURBASKANI Helal olsun sana gonullerin guler yuzlu Soyadina layik GUL Insan.. Makamin sana milletine devletine hayirli olsun.BASBAKANIM Sana vekabine arkadaslarina yucerabbimden basarilar dilerim.YETER ARTIK INSANLARI RAHAT BIRAKIN SIMDI IS ZAMANI VATANA HIZMET ZAMANI..


Ali Haydar IP: 88.241.169.xxx Tarih : 2.09.2007 13:13:37

400 YTL MAAŞ ALIRKEN 500 YTL EV KİRALARINI ÖDEYEN EY TÜRK HALKI AĞLAMAYA GELİNDİĞİ ZAMAN İYİ AĞLAR AMA OYLARI TAYYİBE VERMEDEN DURMAZLAR. BİR CHP İNADI BİR MHP İNADI YÜZÜNDEN BAŞA GELDİ YİNE AKP. NE OLDU NELER DEĞİŞTİ. YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KAĞIT ÜZERİNDE OLDU VEYA OLACAK. AMA CEBİNİZE GİREN PARADA DÜŞÜŞ OLACAK. MAALESEF KURUNUN YANINDA YAŞTA YANIYOR. BU İŞLER YOL YAPMAYLA KÖPRÜ YAPMAYLA BİTMİYOR. BEN HER ZAMAN TEBRİK EDERİM AKPLİ BELEDİYE YÖNETİCİLERİNİ VE BU YOL YAPMA KARARI ALAN YÖNETİCİLERİ. DOĞRUYA DOĞRU. AMA GELKİ İŞİN EKONOMİK BOYUTUNA. EN ÜSTTE YAZDIĞIM GİBİ HİÇ AKLINIZ MANTIĞINIZ ALIYORMU 400 YTL MAAŞLA 500 YTL KİRA. BENİM DOĞRUSU ALMIYOR. VE BİR DERECEDE BENİ HİÇ İLGİLENDİRMİYOR. ZENGİNİN ZENGİNLEŞTİĞİ FAKİRİN YERİNDE SAYDIĞI ŞU ORTAMDA YANİ GÖRÜNENEN KÖYÜN KLAVUZ İSTEMEDİĞİ BİR ORTAMDA NEDEN DÜŞÜNME YETENEĞİNİZİ ÇALIŞTIRMIYORSUNUZ.


mustafa KAVAK IP: 85.110.202.xxx Tarih : 2.09.2007 13:27:50

tüm hükümet reformlarını ve vaatlerinizi canıgönülden destekliyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum mevlam YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN saygılarımla mustafa KAVAK


saadettin İLHAN IP: 88.245.38.xxx Tarih : 2.09.2007 16:15:42

ev alamıyoruz bari şu kiraları bir düzene koysalar biz birbirimizle karşıkarşıya kalıyoruz bu duruma bir çare saygılarımla


semih SmHbRtC barutcu IP: 85.110.248.xxx Tarih : 2.09.2007 23:01:40

Take-Off ın arkasında durup hakkını vermek gerek..