15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP köşk adayını seçti

Günlerdir herkesin merakla beklediği sorunun yanıtı dün verildi. Başbakan Erdoğan AKP MYK toplantısının başında kararını açıkladı: Tek adayımız vardır, o da Abdullah Gül'dür.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ikinci kez cumhurbaşkanlığına aday olması kararını verdi. Dün kabine üyeleri ve partinin yetkili organlarıyla bir araya gelen Erdoğan, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının Gül'ün de katıldığı başlangıç bölümünde kararını açıkladı.

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanlığı için adaylığını yeniden koyacak olan Gül, destek için muhalefet liderlerinden randevu istedi. Bugün 11.30'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek olan Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan yanıt bekliyor. DTP, Gül'ü destekleyebileceği mesajını verirken, MHP'nin kendi adayını çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gül, muhalefetle görüşmelerinin ardından adaylığını basın toplantısıyla bizzat kendisi açıklayacak. Gül'ün aday gösterilmesi için ilk imzayı Erdoğan atacak.


Toplantı üzerine toplantı

AKP'de cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi için dün toplantı üzerine toplantı yapıldı. Dün ilk olarak saat 11.30'da Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. 4.5 saat süren bu toplantıda birçok bakan Gül'ün adaylığına olumlu baktı. Bazı bakanlar da Gül'e olumsuz bakmadı, ancak sürecin kriz ve gerginlik yaratılmadan atlatılmasını istedi.

Akşam saatlerinde toplanan ve 2.5 saat süren MYK'ya ise Gül, üye olmamasına rağmen davet edildi. Erdoğan ile Gül toplantı öncesi yarım saat baş başa görüştü. Daha sonra toplantı salonuna ikili birlikte girdi. Erdoğan, toplantının başında "Tek adayımız vardır, o da Abdullah Gül'dür" dedi. Bu sözlerinin ardından MYK üyeleri, Gül'e hayırlı olsun dileklerini iletti. Arkasından da Gül söz alarak, "22 Temmuz'da çıkan sonuç benim aday olmam yönünde. Böyle bir ortamda aday olmamam düşünülemez. Meydanların sesini duymazlıktan gelemem" dedi.

Gül adaylığıyla ilgili sözlerinin ardından 15 dakika kaldığı MYK toplantısından ayrıldı. Toplantıda aday olarak başka bir isim gündeme gelmedi. 1 saat 15 dakika kaldığı Genel Merkez'den ayrılırken Gül, gazetecilerin cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki sorularını yanıtlamadı.

Yeni kriz endişesi
Gül'ün ayrılmasının ardından konu yeniden müzakere edildi. Bu sırada bazı MYK üyeleri, Gül'ün ikinci kez aday olmasının yeni bir kriz ortamı doğurabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Üyelerin büyük bölümü ise Gül'ün aday olmaması halinde bunun seçmene izah edilemeyeceğini belirtti. Toplantıda Erdoğan'ın talimatı çerçevesinde Gül ile birlikte AKP yöneticilerinin de muhalefet turuna katılması benimsendi.


İlk imza Erdoğan'dan
Gül'ün destek amacıyla yapacağı muhalefet turunun ardından bir basın toplantısıyla adaylığını resmen ilan etmesi bekleniyor. Böylece krizle sonuçlanan süreçtekinin aksine Gül'ün adaylığı bu sefer Erdoğan tarafından ilan edilmemiş olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Gül'ün adaylığına sessiz kaldığı yorumları yapılan Başbakan Erdoğan, TBMM'ye yapılacak başvuruda ilk imzayı atacak. Erdoğan ve milletvekillerinin bugün Gül'ü cumhurbaşkanlığına aday olarak teklif edecekleri öğrenildi.

Adaylık serüveni

Gül'ün, adaylık serüveni 24 Nisan'da başladı. AKP TBMM Grup toplantısında bizzat Başbakan Erdoğan tarafından adaylığı kamuoyuna deklare edilen Gül, 27 Nisan'da ilk tur oylamada yeterli oya ulaşamadı. Gül bu oylamada 357 oy aldı. Aynı akşam Türkiye Cumhuriyeti tarihine e-bildiri olarak geçen Genelkurmay Başkanlığı'nın gece yarısı açıklaması geldi. Muhtıra olarak değerlendirilen Genelkurmay bildirisinde hükümetin laiklik karşıtı tutumlarına dikkat çekilerek uyarıda bulunuldu.

Bu arada TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği tartışmaya açıldı. CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs 2007 tarihinde "Toplantı yeter sayısı 367'dir" diyerek tartışmalara son verdi. Yüksek Mahkeme'nin kararına yönelik tartışmalar sıcaklığını korurken, 6 Mayıs 2007'de yapılan birinci turun yeniden oylamasında yine 367 çoğunluğu bulamayan Gül, aynı akşam adaylıktan çekildiğini açıkladı. 22 Temmuz'da AKP'nin gösterdiği başarı sonrasında "Meydanların sesini görmemezlikten gelemem" diyerek adaylığının sürdüğü mesajını veren Gül, dün yeniden aday gösterildi.



Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2007 Pazartesi 06:18:10
Güncelleme :14 Ağustos 2007 Salı 09:14:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabahattin kaplan IP: 88.234.133.xxx Tarih : 13.08.2007 19:05:44
mutlaka gül aday secilmesi lazım halkın oyuna saykı gosterilmesi lazım temokrasi bi ulkete yaşıyorsak halkın sozune inanmaları lazım