25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

İSLAM ALEMİ GÖZYAŞI VE KANDAN KURTULAMIYORSA, TERS GİDEN BİR ŞEYLER VAR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ev sahipliği yaptığı 7. Avrasya İslam Şûrası, 42 ülkenin dini liderini İstanbul'da buluşturdu. Şûranın açış konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, Müslümanların İslam'ı temsil noktasındaki eksikliklerinin sorgulanmasını istedi.

Hoşgörü, cömertlik, samimiyet ve tevazuyla bütün insanlığa yaklaşmayı emreden İslam'ın tam tersi bir imajla anıldığını söyledi. Mardin'deki katliamı hatırlatan Erdoğan, "Alnı secdeye varan bir insanın hangi sebeple olursa olsun bir başka insanın canına kıymasını izah edemeyiz. İşte Mardin'de 44 vatandaşımızın acımasızca katledilmesi olayı. Çocuk, kadın ve insanlar, 44 insan. Hiç bunun izahı yok. Bugün Afganistan'da yaşananları terazinin hiçbir kefesine sığdıramıyoruz. Irak'ta yaşananları terazinin hiçbir kefesine sığdıramıyoruz. Bütün bu katliamları hangi bilgiyle izah edeceğiz? Şûra bunlara cevap bulmalıdır." dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrasya İslam Şûrası'nda barış dini olan İslam ile terörün yan yana getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Erdoğan, "Her sözüne esirgemek ve bağışlamakla başlayanlar kan ve gözyaşından kurtulamıyor, terörist yaftası yiyor, geri kalıyor, yoksul kalıyor, hak ve hukuk noktasında kötü bir sicille anılıyorsa ters giden bir şey var demektir." tespitini yaparken, bunun sebeplerinin araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, İslamofobinin ise bir insanlık suçu olduğunu anlattı. Uluslararası arenada bunun mücadelesini verdiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Batı toplumlarından İslam'a ve onun mensuplarına karşı teşvik edilen, art niyetli girişimleri de takip ediyoruz. İslamofobia bir insanlık suçudur. Bunun üzerine inşa edilen her türlü politika yanlıştır, tahrip edici olacaktır. Bütün uluslararası toplantılarda bu kardeşiniz bunun mücadelesini, kavgasını vermektedir. Nasıl antisemitizmi insanlık suçu olarak kabul ediyorsak İslamofobi de insanlık suçudur. Bunun kayıtlara girmesi lazımdır dedik ve kayıtlara girdi."

Başbakan, İslam'daki mezhep farklılığının, ayrılık unsuru olarak algılanmasına da karşı çıktı. Aynı ülkedeki din adamlarının birbiriyle ayrı konumda olmasını hazmedemediğini kaydeden Erdoğan, şûrada bu duruma da çare aranması gerektiğini vurguladı.

İslam Şûrası 4 gün sürecek


Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 7. Avrasya Din Şûrası 4 gün sürecek. Ceylan Intercontinental Otel'deki şûraya Avrasya coğrafyasındaki 42 ülkeden yaklaşık 80 diyanet işleri başkanı, reisi ulema, baş müftü gibi dini temsilciler katılıyor. Ev sahibi olarak bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, katılımcılara teşekkür ederken, İslam dünyasının ilk yıllarda sahip olduğu bilgi gücünü kaybetmesinin sebepleri üzerinde durdu. Bardakoğlu, gerilemenin altında, 'İslam coğrafyasının sömürülere maruz kalması, Müslümanların ilim üretme yerine birbirleriyle kavga etmesi, İslam coğrafyasının ateizm, dine ve dini olana bütünüyle karşı olan anlayış ve ideolojilerin hegemonyası altına girmesi, dini eğitim ve öğretim kurumlarının kapatılması' gibi sebepler yattığını söyledi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 15:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.253.86.xxx Tarih : 18.05.2009 20:10:56

başbakana bu konuda hak veriyorum evet ortadoğuda bir problem var ben buna cehalet diyorum orta doğu toptan cahillerin olduğu ve cahillerin yönettiği bir coğrafya