24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

KARAR KILIÇDAROĞLU'NUN

CHP kurultayında genel başkanlığa bir aday çıkacak mı? Deniz Baykal’ın istifasından sonra gözler Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrilmişti.

Baykal’ın, Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’le görüşmesinden sonra merak daha da arttı. Kılıçdaroğlu, bu görüşmeden sonra “Adayım” veya “Değilim” demedi. Baykal’ın, partiyi bir arada tutacak, üzerinde tavandan tabana uzlaşma sağlanacak bir isim bulunmalı, önerisini tekrarladı.

Kararı kendi verecek
Kılıçdaroğlu aday olacak mı, olmayacak mı? Baykal’ın, Kılıçdaroğlu veya bir başka isim telaffuz etmediği biliniyor. Baykal’dan bir işaret gelmedi.

Bunun anlamı, aday olmayı düşünenler varsa, partiyi yoklayıp, uzlaşma sağlayıp öyle karar vermeleri gerekiyor. Bu, Kemal Kılıçdaroğlu için de geçerli.
Eğer Kılıçdaroğlu, ismi üzerinde genel merkez yönetimini de içeren bir uzlaşma sağlayabilirse, ancak o zaman aday olabilir. Yıllardır CHP Genel Sekreterliği görevini yürüten Önder Sav ve arkadaşlarının desteğini alması gerekiyor. CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun zorluğunun bu noktada olduğuna vurgu yapılıyor.
Baykal’dan işaret gelmediğine ve gelmeyeceği anlaşıldığına göre, Kılıçdaroğlu, uzlaşma arayışları sonunda kararını kendisi verecek.

Kemal Kılıçdaroğlu’yla İstanbul’da başarılı bir ikili oluşturan Gürsel Tekin ise, örgütünün Baykal’ın dönmesini istediğini açıkladı ve o noktada duruyor.
Kılıçdaroğlu’nun karar oluşturmasında Gürsel Tekin’in de önemli bir faktör olacağını tahmin etmek zor değil.

Baykal: Kendimizi konuşmadık
Kılıçdaroğlu’nun, Baykal’a, “Siz dönmezseniz ben aday olur, partiyi toparlarım” dediğine ilişkin haberler basına yansımıştı. Ayrıca Baykal’ın, dönüşüyle ilgili olarak Kılıçdaroğlu’nun görüşünü sorduğuna ilişkin haberler de vardı.
Baykal, dünkü görüşmemizde, Kılıçdaroğlu’yla aralarında böyle bir konuşma geçmediğini söyledi ve şu bilgiyi verdi:

- Ne Kılıçdaroğlu bana öyle bir söz söyledi ne de ben kendimle ilgili görüş sordum. Kendimiz konuşmadık. Ben kararımı zaten açıkladım. Kimseden izin veya icazet almam söz konusu olmaz. Ayrıca kimseye izin veya icazet vermem de söz konusu olamaz. Adaylık konusunda herkes özgür. Ben sadece ilkesel düzeyde tavsiyelerde bulundum. Bu bütün arkadaşlarım için geçerlidir. Herkes kararını kendi oluşturur ve bu kararlarla ilgili nihai kararı da kurultay verir.

Kemal Derviş formülü
Baykal’la görüştüğü ve isminin adaylar arasında geçebileceği yazılanlardan biri de Kemal Derviş’ti.

Baykal’a, son günlerde Kemal Derviş’le görüşüp görüşmediğini de sordum. Yanıtı şu oldu:

- Hayır. Görüşmedim. Bu yöndeki haberler doğru değil. Spekülasyon yapılıyor.

İl başkanları toplantısı
CHP’nin il başkanları salı günü toplanacak. İl başkanlarının alacakları ortak karar önem taşıyacak. İl başkanlarının toplantı sonunda Baykal’a geri dönmesi için çağrı yapmaları olasılığı yüksek.

CHP’de bugüne kadar yaşanan süreç, delegelerin yeniden Baykal’ı aday göstereceklerine işaret ediyor. Eğilim bu yönde. Büyük ihtimalle CHP kurultayı, Baykal’ı aday gösterecek ve davet edecek. CHP bu kararı kamuoyuna göstermiş olacak.

Bu aşamada nihai kararı ise Deniz Baykal verecek. Görünen o ki, daveti kabul edip etmediği de kurultay günü anlaşılacak.
 

Fikret Bila - Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 14:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?