25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

PEKİ ONLAR 'ANAYASA' İÇİN NE DİYOR?

Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için 110 imza arayan CHP, bağımsız vekillerin peşinde. 'Evet' diyeceğini açıklayan tek bağımsız var

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda pazartesi görüşmelerine başlanacak olan Anayasa değişikliği teklifi için geri sayım başlarken, 11 bağımsız milletvekilinin tutumu hem AKP hem de muhalefet için kritik hale geldi. AKP bağımsız milletvekillerinden de destek beklerken Radikal’in ulaştığı bağımsızların çoğu değişikliğe mesafeli. Bazı bağımsız vekillerse ‘şaibeye yer vermemek için oylamaya katılmayacaklarını’ söyledi.

336 milletvekili olan AKP 330 barajını yakalayarak paketi referanduma götürmeyi amaçlıyor. CHP’nin uzlaşı arayışlarının sonuçsuz kalması, MHP’nin kapıları kapatması, BDP ve DSP’nin destek için öne sürdüğü şartlarının kabul edilmemesi AKP’yi tek başına bıraktı. Meclis grubundan da fire olması endişesi taşıyan AKP için 11 bağımsız milletvekilinin oyu önem kazandı. Aynı şekilde, paket geçerse iptal için Anayasa Mahkemesi’ne gitmek isteyen CHP de 110 imzaya ulaşmak için bağımsızlara ihtiyaç duyuyor.

Bağımsız milletvekillerinden bazıları paket için olumsuz görüş belirterek, ‘şaibeye yer verilmemesi için oylamaya katılmayacağını’ açıkladı. Zekai Özcan görüşmelere az bir süre kala, Anayasa değişikliği paketi için yamalı bohça ifadesini kullanıp AKP’den ayrılmıştı. Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüboğlu destek vereceğini açıklarken, AKP’den istifa eden Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın olumsuz görüşü kamuoyuna yansımıştı. Bağımsızların görüşleri şöyle:

Emrehan Halıcı (Ankara): Oylamaya büyük olasılıkla girmeyeceğim. Hükümetten geldi diye karşı çıkar
durumda değilim. Şu anda getiriliş biçimini doğru bulmadığım için desteklememeyi düşünüyorum.

Hüseyin Pazarcı (Balıkesir): Anayasa değişikliğine karşıyım. Meclis’teki görüşmelere katılacağım ama oylamaya katılmamayı düşünüyorum. CHP Anayasa Mahkmesi’ne giderse imza veririm.

Mustafa Erdoğan Yetenç (Manisa): Ben bu konudaki görüşlerimi daha önce söyledim. (Yetenç’in destek vermeyeceği yönünde haberler yeralmıştı)

Ahmet Tan (İstanbul): Teklifin Anayasa Komisyonu’ndan çıkmış halini istedim ama daha incelemedim. ‘Ben iktidarım’ anlayışı sürerse, içine çok iyi şeyler de koysalar yanlış diye düşünüyorum.

Mücahit Pehlivan (Ankara): Tartışılan üç madde ciddiye alınması gereken düzenlemeler. Ben de o maddelerle ilgili kaygılıyım. Genel Kurul sırasında o madde ile ilgili yaklaşımları değerlendireceğim. Oylamaya katılmamaya da sıcak bakmıyorum.

Tayfun İçli (Eskişehir): Benim tavrım net. Genel Kurul’daki tartışmalara katılacağım ama şaibeye yer vermemek için oylamaya katılmayacağım. Çünkü bu gibi hassas dönemlerde, geçmişte milletvekillerine bazı ahlaksız teklifler yapıldı. AKP’lilere de sesleniyorum, partilerinin kapatılmaması için ‘hayır’ oyu versinler.

Harun Öztürk (İzmir): AKP’nin niyetinin iyi olmadığını düşünüyorum. Oylamaya katılıp katılmayacağımı arkadaşlarımla değerlendireceğim. Spekülasyonlarda adımın geçmemesi için müzakerelere katılıp, oylamaya katılmayacağım.

Kamer Genç (Tunceli): Bugüne kadar yaptığım konuşmalar ortada. Desteklemeyeceğim. Tartışmalara katılacağım, gerekli kavgayı da yaparım ama gidip bazılarını parayla satın alıp, ‘Kamer Genç’de destekledi’ dememeleri için tedbirimi alır, oylamaya katılmam.

Recai Birgün (İzmir): Bir uzlaşma olsa çok daha etik olur. Umudumu da kaybetmiş değilim. Belki Genel Kurul’da böyle bir uzlaşma doğar. Ben Anayasa Komisyonu’ndaki tartışmaları takip ettim. CHP çok da asılmadı orada. Ama Genel Kuruldaki tartışmaları da izlemek gerekir. YARSAV üyeleri de gelip bazı açıklamalar yaptılar. Genel Kurul’daki tartışmalara göre son kararımı vereceğim.

Rıfat Başaran - Radikal
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2010 Cumartesi 13:34:57
Güncelleme :17 Nisan 2010 Cumartesi 13:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?