19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AKP ALTIN FIRSATI KAÇIRDI


Mesut Yılmaz kuracağı partiyi tarif etti
 
ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz, "Siyaset boşluk kaldırmaz" diyerek yeni siyasi oluşum çalışması yaptığını açıkladı. AKP’nin merkez parti olma şansını yitirerek, altın fırsatı teptiğini iddia eden Yılmaz, kuracağı partinin güçlü liderlik gerektirmeyen, yelpazesi geniş, uzlaşmacı bir oluşum olacağını söyledi.

ESKİ Başbakanlardan Mesut Yılmaz, "siyaset boşluğu taşımaz" diyerek, yeni bir siyasi oluşumun sinyallerini verdi. Merkez sağ ve merkez solu toparlayacak, ancak ANAP’taki gibi güçlü liderliğe değil, "Japon Liberal Demokrat Parti modeline" benzer bir oluşum için çalıştığını söyledi. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Gurubu’nun davetlisi olarak Strasbourg’a gelen Mesut Yılmaz, toplantı öncesinde Hürriyet’e son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, AKP’nin "altın fırsat" kaçırdığını, "merkez parti" olabilme şansını yitirdiğini belirterek, yeni bir siyasi oluşum çalışması içinde olduklarını kaydetti. Bu oluşumun, "şimdilik" basınla çok ayrıntılı tartışmak istemediğini, bu durumda hemen birkaç ismin zikredilmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Yılmaz, yine de bu konuyla ilgili bazı ipuçları verdi. Bu oluşumun, "Yelpazesinin oldukça geniş" olması ve "uzlaşmacı bir parti modelinin yaratılması" gerektiğini kaydeden Yılmaz, bu oluşumu, "Güçlü bir liderlik değil, Japon Liberal Parti Modeli" olarak tarif etti.

Çatışmaya girdi kaybetti

Yılmaz, "AKP, altın bir fırsat yakalamıştı. Özellikle son seçimden sonra izlediği politikayla, attığı adımlarla, Cumhurbaşkanlığı seçimi, arkasından YÖK Başkanı’nın tayini, arkasından türban meselesinin genel özgürlüklerden ayrılarak, öncelikli bir mesele olarak Türkiye’nin gündemine getirilmesi, arkasından üniversitelerle, yargı organları ile çatışmaya girmesiyle bu şansını kaybetti" dedi. AKP’nin bir daha merkez partisine dönüşebilme şansının kalmadığını belirten Yılmaz, "Bu boşluk dolmadan Türk siyasetinin istikrara kavuşacağına inanmıyorum" dedi ve şu görüşleri dile getirdi:

Koalisyon partisi gibi

"Liberal parti Türkiye’de tabii faydalı olur ama böyle bir partinin iktidar potansiyeli yok ülkede. Türkiye’de partinin merkez sağ, merkez solu kapsayan gerçek bir merkez partisi olması lazım. Ben Türkiye’de bugün ANAP’ın 1983’de ortaya koyduğu parti profilinin Türk seçmeni tarafından, yaşanan bu gelişmenin ardından daha iyi algılandığına inanıyorum. Bugün ona daha çok ihtiyaç var. Eğer böyle bir şey başarılabilirse, Türkiye’nin ileride farklı partilerin uzlaşacağı, kendi içinde bu farklılıkları barındıran, bir anlamda bir koalisyon partisiyle siyasi istikrarı daha kolay yakalayacağını düşünüyorum".

Siyasi boşluk dolacak

Yılmaz, mevcut siyasi partilerin tıpkı AKP gibi artık bu merkez partisi boşluğunu doldurabilmesi imkanının kalmadığını kaydederek şöyle devam etti: "Topluma bu konuda yeni bir parti modelinin ortaya konması gerekiyor. Bunun yelpazesinin mümkün olduğu kadar geniş olması gerekir. Uzlaşmacı bir parti modelinin Türkiye’de mutlaka, yapısal olarak yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir parti içinde farklı eğilimler birarada olabilir, olmaları gerekir. Ama bunları birarada tutan husus, ANAP’taki gibi güçlü bir liderlik değil, belli yapısal tedbirler olmalı. Bu yapısal tedbirlerin, Japon Liberal Demokrat Parti modeline benzer bir şekilde, parti tüzüğü ile ortaya konması gerektiğini düşünüyorum. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu çalışmamız şimdilik basına kapalı."

Devlet laikliği korusun

Mesut Yılmaz, Türkiye’de henüz laikliğin toplum tarafından tam olarak benimsenmediğini ve bu nedenle devletin koruyucu tedbirler almak zorunda olduğunu, Avrupa’nın işte bunu anlamakta zorluk çektiğini belirtti. Parti kapatılması konusunda Avrupa’dan gelen eleştirel yaklaşımlara tepki gösteren Yılmaz, bunu "devam eden yargı sürecine müdahale" olarak niteledi, "Dava AB’nin de benimsediği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidecek. Bu sürece kadar davayla ilgili konuşmak AB’nin kendi prensiplerine aykırı" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 14:05:18
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 14:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?