19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

"Doğu bizi aşağı çekiyor"

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yatırımlarda önceliği batıya verdiklerini söyleyerek, "Doğuda içeriden ve dışarıdan kaynaklı, icat edilmiş bir terör var. O zaman buralara kaynak aktaramıyoruz" diye konuştu. 

İzmir Ticaret Odası'nın aylık olağan meclis toplantısına katılan Bakan Tüzmen, Türkiye'nin üretim ve ihracatla kalkınacağını söyledi. Bu kalkınma sürecinde Doğu ve Güney Doğu Anadolu'nun koparılıp atılamayacağını belirten Tüzmen, bir meclis üyesinin 'Doğuya yapılan yatırımları neden daha fazla teşvik etmiyorsunuz?' şeklindeki sorusu üzerine, "Hakkari'yi ciddi bir kayak merkezi haline getirirseniz bütün dünyanın geldiği bir tatil beldesi haline gelecektir. İsviçre'nin Alpleri'nden hiç bir farkı yok ancak önceliklerimiz o taraflara bu merkezi yapmaya engelliyor. Çünkü daha burada enerji girdi maliyetlerimizi aşağılara çekememişiz. O tarafla uğraşacak halimiz kalmamış. 100 milyar dolardan fazla parayı, 40 binden fazla insanımızı Doğu'da kaybetmişiz. İcat edilmiş bir terör var orada içeriden ve dışarıdan kaynaklı. O zaman buralara kaynak aktaramıyoruz, sıkıntı burada. Ortada samimiyetsizlik var" diye konuştu. 

Herkesin oturup samimi bir şekilde ne istediğini söylemesi gerektiğini ifade eden Tüzmen, "Biz koşmaya çalışırken, sırtımıza aldığımız insanlar, boğazımızı kesmeye çalışıyor. Bu da büyük bir samimiyetsizlik. Doğrular ne ise onu yapmak lazım. Türkiye'nin öncelikleri belli. Batıya doğru koşumuzu, Güney Doğumuzdaki, Doğu Anadolumuzdaki aşağı doğru çeken bu ağırlık varken rahatlıkla tamamlamamız zor gözüküyor. Koparıp da atamazsınız. Böyle bir ağırlığı atmak diye bir şey söz konusu olamaz. Beraber koşacağız, o arkadaşlar da bize yardımcı olacak. Hep beraber kalkınıp geçeceğiz, başka çare yok. Öbür tarafa doğru geçmek zorundayız. Batıya doğru koşumuzu sürdürmek zorundayız. Yaşadığımız bütün sıkıntıları aşabilmek için batıya doğru koşumuzu sürdürmek zorundayız. Samimiyetle bunu yapmak zorundayız" dedi. 

2005'te İzmir gümrüklerinden kayıtlı ihracat rakamının 4.6 milyar doları bulduğunu kaydeden Tüzmen, 2015 EXPO yapıldığı zaman Türkiye'nin ihracatının 250 milyar doları geçmiş olacağını vurguladı. Tüzmen, "Bu bana hayal gelmiyor çünkü 2025'te de ihracatımızın 500 milyar doları bulacağını düşünüyorum. İzmir çok önemli bir potansiyel taşıyor. Çok ciddi bir sektörel bütünleşme yaşadığımız bir bölge. DNA'larında ticaret geni olan insanları daha ilerilere taşıyacağız. Toplam ihracatımız içinde komşularımızın payı yüzde 32.8, bu rakam göreve geldiğimizde yüzde 3'tü. Komşularımızla iyi ilişkiler içerisindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payın binde 3'lerden, yüzde 1'lere geldiğini söyleyen Tüzmen, 10 trilyonluk bu pastadan alınan payın daha da artırılacağını ifade etti. Tüzmen, Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı olmadığını ve dünya ihracatında 16. sıraya gelmeye çalıştığını söyledi. Tüzmen, "Türkiye'de bir güç, dinamizm var. Size moral lazım, rahatlamanız lazım. Onun dışında bir eksiğimiz yok" diye konuştu. 

Türkiye'nin 2006-2007 hedefinin ABD pazarı olduğunu söyleyen Tüzmen, ABD'ye eyalet bazında ihracat çalışması yapacaklarını ifade etti. Tüzmen, özellikle oto yan sanayi sektörünün direk pazarının ABD olduğunu kaydederek, "6 ana eyalette bu işi yapacağız. Amerika, bu 6 eyaletle ihracatının yüzde 70'ini yapıyor. Teksas'ın ihracatı Fransa'dan fazla. Bu pazar ihmal edilmiş. Şimdi ABD'ye ihracat yapacağız. Otomotiv, seramik, tıbbi malzeme, toprak ürünleri, kuyumculuk, işlenmiş tarım sektörlerinde bu pazara gireceğiz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 02:37:53
Güncelleme :30 Ağustos 2006 Çarşamba 10:29:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet diyarbakır IP: 85.98.66.xxx Tarih : 30.08.2006 14:48:03
Sayın Kürşat bey, sizi kim oraya seçti? Güneydoğu halkı değil mi? Bu nankörlük ne diye.... Yazıklar olsun. Unutma ki ordaki insanların daha çok ihtiyacı var aş`a. Gerçekten samimiyet denilen bişey yokmuş sizde.