19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

"Ekümenikliğe farklı bakmalıyız "

Babacan, 'ekümenik patriklik' için, "Biraz daha farklı bakmamızı, bu konuları tabu olarak düşünmememizi getirecek bir konu" dedi


Hükümet, Fener Rum Patrikhanesi'nin evrensellik (ekümeniklik) iddiasına karşı tarihi önem taşıyan bir politika değişikliğinin somut işaretlerini veriyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, cumhuriyet tarihi boyunca resmi politikayı özetleyen "Lozan Antlaşması'na aykırı" görüşüyle reddedilen "ekümenik patriklik" statüsünün kabul edilebileceği yorumlarına neden olan bir açıklama yaptı.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilk işareti verdiği politika değişikliği, dün Babacan tarafından somut ifadelerle belli edildi.


Türkiye tanıyacak mı?
"Ortodokslar anlaştığı zaman Fener Rum Patrikhanesi'nin 'ekümenik patrikliğini' Türkiye tanıyacak mı?" sorusunu Babacan, şöyle yanıtladı: "Erdoğan, çok açık ifadeler kullandı. Bu konu Hıristiyan Ortodoks dünyasının kendi içinde çözmesi gereken bir konu. Aslında uzun vadeli baktığımızda, Türkiye'nin ve İstanbul'un pozisyonunu dikkate aldığımızda, belki bizim de biraz daha farklı bakmamızı, bu konuları tabu olarak düşünmememizi getirecek bir konu. Dolayısıyla kuşkusuz bu konu konuşulacak, tartışılacaktır. Önemli olan, uzun vadede Türkiye'nin, İstanbul'un dünyadaki pozisyonudur. Türkiye'nin gücüdür. Türkiye'ye neler güç katar, gücünden neler bazı şeyler götürür, bunu dikkatli hesap etmek gerekir."


Erdoğan ne demişti?
Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Ruhban okulu ve patrikhane konusunda Türkiye'nin görüşleri nedir?" sorusuna şu yanıtı vermişti: "Patrikhane konusunda şu ana kadar gösterdiğimiz ilgi, alaka ortadadır. Bizler bu konuda elimizden gelen bütün kolaylığı göstermekteyiz. Aslında ekümeniklik konusu Hıristiyan-Ortodoks dünyasının kendi iç sorunudur. Bizler şu anda bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz."

Yargıtay 'Yasal dayanağı yok' demişti

"Ekümenik" kelimesinin anlamı sözlüklerde "evrensel" olarak geçiyor. Fener Rum Patrikhanesi'ne "Ekümenik" (Cihan Patrikliği) sıfatının verilmesi ise İstanbul'u dünyadaki 320 milyon Ortodoks Hıristiyan'ın dini merkezi haline getiriyor. Ancak Lozan Anlaşması'na göre, Patriklik, yalnızca Türkiye'deki Ortodoks azınlığın dini lideri olarak kabul ediliyor. Türkiye, yıllardır süren resmi devlet politikasında Patrikhane'yi Lozan Anlaşması'nda belirtilen bir azınlık kilisesi olmaktan çıkarıp evrenselleştireceği için "ekümenik" sıfatını tanımıyor. Resmi politikada "Patrikhane bir Türk kurumudur ve Türk hukukuna tabidir. Patrik Türk vatandaşıdır. Uluslararası sıfatı yoktur. Muhatabı Eyüp kaymakamıdır" deniyor. Bu arada Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Patrikhane'nin "Türk topraklarında kalmasına izin verilen, azınlık kilisesi statüsünde olduğuna, ekümenik iddiasının yasal dayanağı olmadığına" hükmetmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 12:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
edibe yazar IP: 81.215.27.xxx Tarih : 27.01.2008 16:36:05

Ekümeniğe değil, ama size iyiden iyiye başka gözle bakmaya başladığımızdan emin olabilirsiniz.