28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

"Hadisenin ardında birşeyler aramayın"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret edecek olan Papa 16. Benediktus ile görüşemeyecek olmasının ardında bir şeyler aramanın yanlış olduğunu söyledi.
 
Papa'nın Türkiye seyahatiyle ilgili olarak İtalyan devlet televizyonlarından Rai1'deki ''Porta a Porta'' programında yayınlanan özel demecinde, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri 16. Benediktus'un 12 Eylül'de Almanya'nın Regensburg kentinde yaptığı bir konuşmada Müslümanları incitici ifadeler kullanmış olmasını üstü kapalı biçimde eleştiren Erdoğan, ''Biz başka dinlerin peygamberlerine dil uzatmaya asla yeltenmedik. Tam tersine bizim dinimiz, onlara da saygıyı emrediyor. Dolayısıyla diğer dinlerin müntesiplerinden de aynı davranışı beklemek hakkımız'' dedi.
 
Erdoğan, önümüzdeki süreçte Roma'ya yapacağı olası bir ziyaret esnasında Papa 16. Benediktus tarafından kabul edilmesi için bir girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin soruyu ise şu sözlerle yanıtladı:
 
''Eğer bir davet olursa, bunu elbette reddetmeyiz. Bizler hükümetler ve devletler arası görüşmelere her zaman açığız. Dolayısıyla olumsuz bir yaklaşım içerisinde olmamız düşünülemez. Bizim Roma ziyaretlerimiz, genelde İtalya Başbakanlığı'nın daveti üzerine gerçekleşiyor. Kapıya dayanıp zili çalmak tabii ki olmaz. Vatikan, müstakil bir devlettir. Kendine göre bir protokolü var. Bir şey daha eklemek istiyorum: Bize göre devletler arasında kin ve nefret olmamalıdır'' Erdoğan, kendisiyle söyleşiyi gerçekleştiren ''Porta a Porta'' programının yapımcısı Bruno Vespa'nın ''Papa'nın Türkiye'yi ziyaret kararını neden son derece soğuk karşıladınız'' biçimindeki sorusuna da , ''Öyle bir şey yok'' diyerek itiraz etti. Erdoğan sözlerine, ''Papa, biliyorsunuz ki buraya Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine geliyor. Papa'nın siyasi ve dini olmak üzere iki kimliği var. Dolayısıyla burada da kendisinin muadili olan muhataplarıyla biraraya gelecek: 
Cumhurbaşkanı'yla ve Diyanet İşleri Başkanı'yla görüşecek'' diye devam etti.
 
Papa'nın Ankara'yı ziyareti sırasında 16. Benediktus'la görüşemeyecek olmasının, Nato zirvesi için Letonya'da bulunmak durumunda olmasından kaynaklandığını yineleyen Erdoğan, ''Papa ile görüşmekten mutluluk duyardım. Hiç kimseye karşı çifte standart peşinde değilim. Sıradan bahanelere ihtiyaç duyacak biri değilim. Hadisenin ardında başka şeyler aramak yanlış'' dedi.
 
Erdoğan, Papa'nın Türkiye seyahati sırasında olası protesto gösterilerine ilişkin soruyu ise, ''Bu doğal bir şey. Özgürlük ve demokrasiden bahsetmiyor muyuz? Madem öyle birilerinin bundan özel bir rahatsızlık duymasına da gerek yok'' diye yanıtladı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 07:30:20
Güncelleme :24 Kasım 2006 Cuma 07:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?