27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

"Şam ziyaretini İsrail istedi"

Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakanlık danışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu'un Şam'a ziyarette bulunması talebinin İsrail'den geldiğini söyledi. 

Washington'a varışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, Ortadoğu'da tırmanışa geçen son şiddet olaylarının ardından İsrail Başbakanı ve Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını, Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile de telefon görüşmesinde bulunulduğunu ve ortaya çıkan talep sonucu Prof. Davutoğlu'nun Suriye'ye giderek Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştüğünü söyledi. Gül, görüşmede Şam yönetimine tırmanışa geçen şiddet olaylarının durdurulmasıyla ilgili mesaj verildiğini söyledi. Bakan Gül, "Bu olaylar şimdi kontrol altına alınmazsa daha da büyür. Biz bunu 3 ay önce gördük" diye konuştu.

Türkiye'nin İran ve Suriye konusunda arabuluculuk görevi üstlenmeye çalışmadığını da vurgulayan Bakan Gül, "Bizi aradıklarına göre Türkiye'nin bölgede önemli rolü var" dedi. Türkiye'nin girişimlerinden sonra Filistin'de olumlu gelişmeler beklenebileceğini de söyleyen Gül, sükunetin sağlanması için İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının durdurulması, kaçırılan İsrailli askerin serbest bırakılması, İsrail'in hapis tuttuğu Filistinli siyasi tutukluların salıverilmesi, İsrail'in attığı füzelerin durdurulması gerektiğini söyledi. Gül, "Şam da bu sürece olumlu katkı sağlamalı. Bizim verdiğimiz mesaj da bu yönde" diye konuştu. 

Türkiye'nin İran konusunda arabuluculuğa soyunmasının bazı çevrelerce riskli görüldüğünün hatırlatılması üzerine ise Bakan Gül, "Kimsenin ağzını tutacak halimiz yok. Başka bir müzakere kanalı açmaya çalıştığımız yok. Biz var olan mekanizmanın çalışmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Prestij gibi ucuz şeyler peşinde değiliz. Bizi arıyor herkes, o zaman niye bizi arıyorlar" ifadelerini kullandı.
Bakan Gül Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin terör örgütü PKK ile mücadele sözünün de Zebari'nin kendi imkanları içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Gül, "Samimiyetlerine güveniyoruz. Onlar da biliyor böyle bir örgüt kendileri için de tehlikeli. Irak bize dost bir ülke. Dost bir ülkede terör örgütünün önde gelenlerinin faaliyeti ayrı anlam taşır. Düşman bir ülkede terör örgütü olması bir noktada su götürür, ama dost gördüğünüz bir ülkede terör örgütünün önemli insanları yer alırsa bu farklı bir durum ortaya çıkarır. Çok dikkatli olmak gerekir bu konuda" dedi. 

Bakan Gül, Kıbrıs konusunda sorulan sorulara verdiği yanıtta ise Kıbrıs konusunda Türkiye'nin yaptıklarının ABD'de, AB'ye göre çok daha fazla takdir ve destek gördüğünü söyledi.
.
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2006 Çarşamba 07:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?