19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

"Sezer'in irtica iddiasına katılmıyorum"

Başbakan Vekili Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, yeni yasama yılının açış konuşmasında söylediği “irtica faaliyetlerinin giderek arttığı” yönündeki sözlerine katılmadığını belirterek, ”Türkiye'de dini esaslara dayalı bir devletin kurulması için faaliyette bulunan kişi ve kurumlar varsa biz, devlet, Hükümet ve güvenlik güçleri olarak hassasiyetle üzerine gidiyoruz” dedi.

TBMM kulisinde gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer'in dikkatle hazırlanmış bir konuşma yaptığını, kişisel olarak konuşmada katıldığı saptamaların bulunduğunu dile getiren Şahin, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin alkışlarının da bunu gösterdiğini söyledi. Şahin, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Sezer'in laiklikle ilgili sözlerini hatırlatması üzerine şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı, laiklikten ne anlamamız gerektiği ve özellikle irticayla neyi kastettiğimiz konusunda, ayrıntılı bilgi verdi. Aslında bu tür değerlendirmeler yapılırken, sadece birtakım kelime ve sıfatları kullanmakla kalmamalı, onlarla ne kastedildiğini açıklamalıyız ki toplumun mütedeyyin kesimi bundan rahatsızlık duymasın. Sayın Cumhurbaşkanı, konuşmasında buna özen gösterdiğini görmekten memnunum.

İrticayla kastedilen dinin çıkar ve siyasal amaçlı kullanılması ve dinin kurallarının devlet kuralı haline getirilmemesiydi. Bu konuya özen gösterildikten sonra toplumda herhangi bir sorun olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı da bunların altını çizmiştir. Bu konuda kendisiyle farklı düşünmüyorum. Ancak, irtica faaliyetlerinin giderek arttığı açıklamasına katılmayacağımı ifade etmek istiyorum. Halkımızın, özellikle Ramazan ayında dini çok yoğun olarak yaşıyor olmuş olmasını, herhalde Sayın cumhurbaşkanımız kastetmemiştir. Bununla az önce söylediklerimi kastetmişse, katılıyorum. Ancak bunun da verilerini bilmek gerekir. Türkiye'de dini esaslara dayalı bir devletin kurulması için faaliyette bulunan kişi ve kurumlar varsa tabii biz devlet, Hükümet olarak güvenlik güçleri olarak hassasiyetle gidiyoruz. Biz de bu konuda hassasız. Bu konuda bilgi, delil, belge varsa Hükümetimize iletildiğinde, bunların üzerine hassasiyetle gideceğimizi herkes bilmelidir.”

“KONUŞMASINI SAYGIYA DEĞER BULUYORUM”

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de kendisine soru sormaya hazırlanan gazetecilere ”Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını nasıl bulduğunuz sorusuna "ben de düşündüm” diye konuştu. Gazetecilerin “Nasıl buldunuz?” demesi üzerine Çiçek, gülümsedi. Cumhurbaşkanı Sezer'in yargı bağımsızlığı konusundaki sözlerini hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı'nın geçen yılki konuşmasında da gündeme getirdiği hususlardır. Anayasamıza göre, devletin ve milletin birliğini temsil eden yüce kişilik tarafından dile getirilen hususları ben bugün burada dikkatle izledim. Görüşmelerini saygıya değer buluyorum. Kendisi Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili olarak önem verdiği konuları kendisi açısından bir değerlendirme yapmıştır. Biz de saygıyla dinledik.”

Çiçek, irtica ile ilgili uyarılarının sorulması üzerine de “Yorumun hepsi bu kadar, daha fazla sormayın” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 18:10:16
Güncelleme :1 Ekim 2006 Pazar 18:12:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ali bayram IP: 81.214.227.xxx Tarih : 2.10.2006 11:54:38
buradan tüm büyüklerime seslenmek istiyorum türkiyede irticanın düşünülmesi çok yanlış bir şey insanların dinini özgür bir şekilde yaşamaları herkesin en doğol hakkı ve biz türkiye yaşadığımız sürece bayrağimız dalganladığı sürece hiçbir kargaşanın çıkmyacağı düşüncesindeyim birşeyler yapacaksa birlik beraberlik içerisinde yaparız bu vatan toprakları üzerinde yaşadığımız takdir de yanlış hiçbir şey olmayacaktır irticanın olmasıda mümkün değil çünkü bu güzelim türkiye hepimizindir türkiyede bir çok sorun varken bu sorunlar içerisinde en büyük sorun işsizlikken sorun olmayan vede gelecekte hiç olmayacak irticayı sorun ediyoruz kendimize kimse Türkiye Cumhuriyetindeki yaşayan insanların işsizlik sorununa çözüm bulmuyor SAYGILAR...