30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'12 Eylül'den kalma konular'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İçeriye dönük çoğu tartışma konularımız 12 Eylül'den kalma'' dedi ve ''vatandaşlık haklarını birbirinden esirgeyen bir Türkiye'nin mesafe alamayacağı''nı kaydetti.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Bu ülkede kimse ama kimse demokrasiyi, hukuku sadece kendine hak olarak görmesin, kimse demokrasiyi başkalarından esirgeme yoluna gitmesin, kimse kendisini milli iradenin üzerinde görmesin" dedi.

Türkiye nüfusunun yarısının 28 yaşın altında olduğunu söyleyen Başbakan, bu genç nüfusun tamamının aynı meselelerin, aynı temaların, aynı argümanlarla tartışıldığı bir ortamda büyüdüğünü kaydetti.

Erdoğan, "Dünyayı algılamaya ilişkin çoğu tartışma konularımız, Berlin Duvarı'ndan önceden kalma... İçeriye dönük çoğu tartışma konularımız, 12 Eylül'den kalma... Oysa bugünkü nüfusumuzun yarısı 12 Eylül'ü görmedi" diye konuştu.

Türkiye'nin vatandaşları arasında ayrım yapmayan bir Cumhuriyet olduğunu söyleyen Erdoğan, "Kimse aksini ispat gayretine girmesin. Bütün adımlarımız dünya tarafından izleniyor, hiç de hak etmediğimiz bir fotoğraf veriliyor dünyaya. Vatandaşlık haklarını birbirinden esirgeyen, demokrasisine güvenmeyen bir Türkiye, uluslararası rekabetin alabildiğine kızıştığı bu büyük yarışta mesafe alamaz" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN TAŞINMASI

Erdoğan, Merkez Bankası'nın Ankara'dan İstanbul'a taşınması konusundaki eleştirilere de, "Öyle bir hava yaratılıyor ki; sanırsınız İstanbul Misak-ı Milli sınırları içinde değil" yanıtını verdi.

CHP'nin konuyu bir rejim tartışmasına dönüştürdüğünü söyleyen Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti rejimi, bir tuğlanın taşınması kadar basitse, düşünmek lazım. Ama çok güçlü" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın İstanbul'da olmasının kurumun bağımsızlığını pekiştireceğini belirten Erdoğan, Almanya, Avustralya gibi bazı ülkelerde merkez bankalarının başkentlerde değil, finan merkezi niteliğindeki şehirlerde olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Kamu bankaları da idare merkezlerini İstanbul'a taşıyacaktır. Merkez Bankası'nın taşınmasının uygun olacağını düşündük. Bankaların idare merkezleri İstanbul'da, borsa orada, finans sektöründe faaliyet gösteren uluslararası şirketler orada, bütün bunların uluslararası camiadaki temsilcileri de orada. Merkez Bankası ve kamu bankalarının, SPK ve BDDK'nın orada faaliyet göstermesinden tabi ne olabilir" dedi.

GAZZE'DEKİ DURUM

Erdoğan, Gazze'deki şiddet olaylarına da değinerek, İsrail'e yüklendi.

İsrail'in roket saldırılarını bahane ederek Gazze'ye saldırdığını söyleyen Erdoğan, "Kaç tane İsrailli öldü dediğinizde cevap yok" dedi.

Başbakan, roket saldırılarını bahane ederek 2 milyona yakın masum insanı cezalandırmanın anlaşılır olmadığının altını çizdi ve tarafları sağduyuya davet etti.

Erdoğan, bu konuda devreye girmeleri için uluslararası kuruluşları da görev çağırdı ve bugün kendileriyle temaslarda bulunacaklarını belirtti.

Haber devam edecek...

Ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 12:36:26
Güncelleme :22 Ocak 2008 Salı 12:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
V. Yilmaz IP: 91.65.241.xxx Tarih : 22.01.2008 13:16:13

Sayin Basbakan biraz sakin olun söylediginiz kelimeler, nasil bu ülkede Demokrasi varsa o senin kabadayi tarzinizlan ,bagirdigin Vatandaslarda bu Ülkenin Insanlaridir.Cikipta kendi öz milletinle kaosa kirmis bir Basbakan simdide Israile veryansin diyerek beyanatlariniza katilmiyoruz.Önce bir insan kendi sorunlarini halletmeyi düsünür,sirasi gelince kalkar Dünya Politikasina el atar.Siz zaten Vatandasa ve Dünyaya itibarimizi ayaklar altinda alip durun, sonrada gelin Dis Devletlere varliginizi gösterin. Saygilarimla