27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

‘12 Eylül’zededen özür

MHP, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevinde kalan, ancak mahkûm olmayan kişilere emeklilik hakkı istedi

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın hazırladığı teklife göre, o dönem cezaevinde kalan ve tazminat almayan kişilerin cezaevinde kaldıkları dönem, askerlik hizmetinde olduğu gibi emekliliklerine eklenecek ve primleri devletçe ödenecek. Haksız yere cezaevinde yattıkları için tazminat alanların primleri de kendilerince karşılanacak.


Milliyet'e konuşan Uzunırmak, soldan bazı milletvekillerinin de teklife destek vereceğini, onların da imzalarını aldıktan sonra teklifi Meclis Başkanlığı'na sunacağını söyledi. Uzunırmak, şunları kaydetti: "Hukuk devleti olarak, insan haklarına saygı nedeniyle, askeri rejimde gözaltına alınıp cezaevinde uzun süre kalanlar belki normal şartlarda işe gireceklerdi, sigortalı olacaklardı. Ömürlerinin o dilimi, bu haktan yoksun geçti. Emeklilik yaşı yükselince bu insanlar mağdur oldu. Dolayısıyla devlet bir hakkı iade etmelidir.”
‘Özür dilensin’
Uzunırmak şöyle konuştu: “Solda ve sağda böyle insanlar var. Hüküm giymeden çıkıp, tazminat almamış olanların primlerini devlet yatırmalı. Tazminat almış olanlar primi kendisi ödesin, ama, borçlanma hakkı verilsin. Herkesten özür dileniyor, bu insanlardan da özür dilensin."
12 Eylül’de 650 bin kişi gözaltına alınmış, 230 bin kişi yargılanmıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 03:08:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?