22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

184 yeter sayısı kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği yasa teklifinin birinci tur oylamasındaki, 2’inci madde kabul edildi. Yasa teklifinin ikinci maddesi, “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi” öngörülüyor. Oylamada 362 kabul, 81 milletvekili ise ret oyu kullandı. Görüşmeler üçüncü madde üzerinden devam ediyor.



Önceki haber
TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için verilen Anayasa değişikliğini görüşmek üzere toplandı. 



TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin, ''Meclis'in, yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tamsayısının en az üçte biri ile (184) toplanmasını'' öngören 3. maddesinin gizli oylamasında, 353 kabul, 67 ret oyu çıktı.


Saat: 17.29
Genel seçimleri 5 yıldan 4 yıla indiren Anayasa değişikliği maddesi 452oyun kullanıldığı oturumda 362 oyla kabul edildi. Oturuma ara verildi.

Saat: 16.55
Anayasa değişikliğinin birinci maddesinin oylanmasına başlandı. Bu madde kabul edilirse genel seçimler 5 yıldan 4 yıla indirilecek...

Saat: 16.55
Anayasa değişikliğinin birinci maddesinin oylanmasına başlandı...

Saat: 16.15
Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesine başlandı.

Saat: 16.09
Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesi yapılan gizli oylamada kabul edildi ...
Toplam: 468
Kabul: 361
Ret: 94

Saat: 15.30
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin maddelerine geçilmesinin gizli oylamasına başlandı.
 
Genel Kurulda, AK Parti tarafından hazırlanan ve ANAVATAN'lı bazı milletvekillerinin de imza koyduğu, “seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi için gizli oylamaya geçildi. 

Milletvekilleri, il sırasına göre oy kullanıyor.

Saat: 15.05
TBMM Genel Kurulu oturumu yine başladı. DYP'li Mehmet Eraslan konuşuyor...

Saat: 14.10
AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. AKP Genel Merkezi'ndeki toplantı, yaklaşık üç saat sürdü.

Saat: 13.30
TBMM Genel Kurulu'na ara verildi

Saat: 12.54

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, söz aldı. Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde, partisinin görüşlerini açıklayan Mumcu, AKP grubuna bu konuda 5 yıldır nerede olduklarını sordu.

Teklifin eğer 2. tur oylaması yapılırsa, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP grubunu bir samimiyet testine beklediğini ifade eden Mumcu, “Milletim de bunu sıkı sıkıya takip etsin. Öyle yalandan somun pehlivanlığını kimseye yaptırmayacağız” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasından haberi olduğu yönünde AKP sıralarından laf atılması üzerine Mumcu, Bakanlar Kurulu sıralarına dönerek, şöyle konuştu: 

"Haberi olan bakan orada oturuyor... Haber vermeyen şerefsizdir..."

“Haberi olan arkadaş bak burada oturuyor. Haber alıp da dik duramayanlar, iftirayla kendi komplekslerini bastırmaya çalışmasınlar. Haberi olup da milleti haberdar etmeyen şerefsizdir, namussuzdur. Demokrasi için gerekirse canını da vermeyen şerefsizdir, namussuzdur. Benden bu kadar. Bunu söyleyebilecek bir delikanlıyı da kürsüye bekliyorum. Kolpoculuğun devri bitti, bundan sonra delikanlılığın devri.”

Mumcu'nun kürsüden ayrılmasından sonra, AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, ayağa kalkarak, demokrasi için öleceğini, namusu ve şerefi üzerine söyledi.

Saat: 12.30
AKP Millekvekili Suat Kılıç, CHP'nin Anayasa Komisyonu çalışmalarını tıkamaya çalıştığını söyledi. Kılıç CHP'nin komisyona bin 848 tane önerge vererek çalışmasını engellemeye giriştigini belirtti. 

Kılıç, "CHP'ye baktığım zaman gaz yağı kuyruklarını hatırlıyorum, size baktığım zaman Deniz Baykal'ın Enerji Bakanlığı zamanındaki kıtlığı hatırlıyorum. Size halk partisi değil halka karşı bir partisiniz" diye konuştu.

Saat: 12.10
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oya Araslı Anayasa paketine partisinin neden karşı olduğunu anlattı. Araslı, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören sistemin Türkiye'yi anaşiye sürükleyeceğini öne sürdü.

Saat: 12.00
TBMM Genel Kurulunda, seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından ve “5 artı 5” sistemiyle seçilmesinin de arasında bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin görüşülmesine başlandı.

Saat: 11.22
TÜSİAD'dan Anayasa değişikliğine tepki: Sayısal sistem değişikliği yeni Meclis'in gündemini oluşturmalı

Saat: 11.15
Karşı görüş bildirmek için kürsüye CHP'li Kemal Anadol çıktı.

Saat: 11.12
İlk sözü AKP'li İrfan Gündüz aldı. Gündüz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ayak oyunlarına kurban gittiğini söylemesi .CHP sıralarında tepkiye neden oldu.
Gündüz Anavatan'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve sandığı halkın önüne koyacaklarını söyledi.

Saat: 11.10
TBMM Genel Kurulu oturumu başladı. Şimdi AKP'nin verdiği "seçimlerin 45 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının 5 artı 5 olarak ve halk tarafından seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği paketinin 48 saat geçmeden görüşülmesi ve ilk tur oylamasının bugün yapılması"na yönelik grup önerisi görüşülüyor.

Saat: 11.00
TBMM Danışma Kurulu, CHP ve Anavatan Partisi temsilcilerinin katılmaması nedeniyle toplanamadı.

Saat: 10.54
Genç Parti 'derhal seçim' için YSK'ya başvurdu.

Saat:10.50
Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketine destek vereceklerini açıkladı:
"Biz dün geceden beri tüm milletvekili arkadaşlarımıza çağrı göndererek onları Meclis'e davet ettik. Biz bu değişikliğe destek veriyoruz."

Saat: 10.02
YSK Başkanı Muammer Aydın, seçim tartışmalarıyla ilgili gelişmeleri değerlendireceklerini açıkladı.

hürriyet / anka
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2007 Pazartesi 19:37:27
Güncelleme :7 Mayıs 2007 Pazartesi 19:41:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?