22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

2 sene mi, 14 ay mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 450 oy alarak seçilen Köksal Toptan’ın görev süresinin ne zaman dolacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Bazı çevreler Toptan’ın görev süresinin 2 yıl olduğunu iddia ederken, bazı çevreler de bu sürenin 14 ay olacağını belirttiler.

Meclis başkanlarının 2+3 olmak üzere toplam 5 yasama yılı görev yaptıklarına dikkat çeken kaynaklar, Toptan’ın 14 ay sonunda görev süresinin dolması halinde ikinci yasama döneminde seçilecek TBMM başkanının 4 yıla yakın görev yapacağını hatırlattılar.

Meclis kaynakları, Toptan'ın 1. yasama yılındaki görevinin seçilir seçilmez başladığını ve 1. yasama yılının, milletvekillerinin yeminiyle başladığını belirttiler. 1. yasama yılının 1 Ekim tarihinde başlayacak ikinci yasamayla birlikte sona ereceğini belirten kaynaklar, “Dolayısıyla 2008 yılı 1 Ekim tarihinde tekrar Meclis Başkanı seçimi yapılacak.

Eğer Toptan, Meclis Başkanı olarak yeniden seçilebilirse 2. dönemde de bu görevi yürütecek ve bu kez de 4 yıl, eğer erken genel milletvekili seçimi olmazsa Meclis Başkanlığı yapacak. 1 yasama yılı 1 Ekim-30 Haziran olarak içtüzük ve Anayasa'da yer alıyor. Seçimlerin zamanında yapılması halinde Meclis 5 yasama yılı görev yapıyor. Toptan, tekrar Meclis Başkanı seçilmezse 14 ay Meclis Başkanlığı yapmış olacak.” görüşünü dile getirdiler.

YASAMA YILI BAŞLADI İDDİASI

Diğer görüşe göre ilk yasama yılı henüz başlamadı. Toptan’ın iki yıl görev yapması gerektiğini savunanlar 1. yasama yılının 1 Ekim tarihinde başlayacağını belirttiler. Eğer bu yıl 3 Kasım tarihinde seçimler yapılmış olsaydı yasama yılı 6 yıla sarkmış olacaktı.

TBMM eski Başkanı Arınç da, 6. yılına giren ilk Meclis Başkanı olarak tarihe geçecekti. Bu konudaki bilinmezlik ve tartışma sürerken bununla ilgili 2. yasama döneminde Danışma Kurulu'nun bir karar alabileceği de belirtiliyor.

ÇİÇEK: 14 AYLIĞINA SEÇİLDİ

Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek, Toptan’ın 14 aylığına seçildiğini, çünkü Meclis’in 1 Ekim’den önce çalışmaya başladığını ve Toptan seçilir seçilmez yasama yılının başlayacağını savundu.

KUZU: ERKEN SEÇİME GİDİLMESİYLE YASAMA YILI OLMAZ

TBMM eski Anayasa Komisyon Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ise, anayasa ve içtüzüğe göre meclis başkanlarının ilk dönem 2 yıllığına, ikinci dönem de 3 yıllığına seçileceğini, erken seçime gidilmesinin bunu etkilemeyeceğini söyledi.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2007 Pazar 10:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET GENÇTÜRK TURGUTLU/MANİSA IP: 88.251.81.xxx Tarih : 12.08.2007 10:46:13
HERŞEY BİTTİ BUMU KALDI BIRAKIN HERKEZ İŞİNİYAPSIN