16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

2007'nin sıcak konuları: Kerkük ve PKK

Türkiye, 2007 yılında iki önemli dosya üzerinde yoğunlaşacak. Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemine de girerek şekillenen dosyaların başında, Kerkük referandumu var. İkinci dosyada ise, mayıs ayından itibaren şiddetini artırmasından endişe edilen terör yer alıyor.

Milli Güvenlik Kurulu'nun da gündeme alarak şekillendirdiği iki dosyanın, bu yıl boyunca sürekli gündemde olması bekleniyor.

Ulusal güvenlik açısından kritik öneme sahip ilk dosya Kerkük'ün geleceğini belirleyecek olan anayasa refarandumuna ilişkin. Kerkük için yıl içinde iki kritik zaman belirlendi.

Kerkük için kritik süreç

* 31 Mart'ta nüfus sayımı var
* 15 Kasım'da referandum yapılacak

Türkiye Kerkük'ün nüfus yapısının Kürt gruplar tarafından planlı olarak değiştirildiğini ve Türkmenlerin pasifize edildiğini düşünüyor.

Amerikan Kongre üyeleri tarafından hazırlanan Irak Raporu da Türkiye tarafından önemseniyor.

Referandumun ertelenmesini isteyen raporun etkisi için Amerikan Başkanı George Bush'un önümüzdeki günlerde vereceği mesajlara da bakılacak.

Terör önceliğini artıracak

2007 yılında önceliğini artırması beklenen bir başka konu da terör olacak. 2006 yılında kış ayları öncesinde, taktiksel olarak ateşkes kararı alan terör örgütü PKK'nın havaların ısınmasıyla birlikte mayıs ayından itibaren yeni bir strateji izlemesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağını gözönüne alan örgütün şiddet eylemlerini artırmasından endişe ediliyor.

Buna karşılık izlenecek yöntem ise "güvenlik önlemlerinin kış boyunca kesintisiz sürdürülmesi ve mayıs ayından itibaren örgüte karşı daha kararlı bir tavır ortaya konulması" olarak benimsendi.

Mayıs ayı, örgütün Kuzey Irak'taki varlığına yönelik önlemlerin daha kapsamlı olarak ele alınması açısından da kritik bir zaman olacak.

Koordinatörlüğe baharda son verilecek

Türkiye ve Amerika arasında kurulan koordinatörlük mekanizmasına tanınan sürenin de bahar aylarında sona ermesi, somut adımların yaşama geçirilmemesi halinde bir yıl daha zaman kaybetmemek için bölgedeki terörist varlığına karşı Türkiye'nin kendi önlemleri yaşama geçirmesi de Ankara'nın önündeki seçeneklerden biri.
Kemal YURTERİ / CNN Türk
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 15:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?