18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

22 askerle cenazeye katılacak

Silivri’de tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal 1 yıldır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, başvurusu üzerine Haberal’a 2 gün cenaze izni Silivri Cumhuriyet Savcılığı da 1 gün yol izni verdi. Babasının cenazesine katılamayan Haberal, yasa çıkmadığı için hastanede annesini ziyaret edemedi.

İKİNCİ Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal (92) dün sabaha karşı hayatını kaybetti. Medine Haberal, Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde 1 yıla yakın süredir kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Medine Haberal’ın cenazesi, yapılan işlemlerin ardından 10.30 sıralarında defnedilmek üzere memleketi Zonguldak’a gönderildi. Medine Haberal’ın cenazesi bugün Zonguldak Merkez Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığına, eşinin yanına defnedilecek.

Binbaşı refakatinde

17 Nisan 2009’dan bu yana tutuklu bulunan Mehmet Haberal hasta olan annesini ziyaret etmek için bir süre önce istekte bulunmuştu. İzin çıkmayınca ziyaret gerçekleşememişti. Haberal dün gelen vefat haberi üzerine bu kez cenazeye katılmak için izin istedi. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe sunan Haberal’a mahkeme, yol izni hariç olmak üzere 2 gün izin verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi: “Mehmet Haberal’ın avukatlarının vermiş olduğu dilekçede sanığın mevcut kalp rahatsızlığının stres, baskı ve üzüntü ile tetiklenerek ani ölüme sebebiyet verebileceği ileri sürülmesi karşısında, tam teşekküllü ve uygun görülecek nakil vasıtasıyla ve inisiyatif alınması gerektirebileceğinden Silivri Cezaevi taburunda görevli en az binbaşı rütbesindeki bir subay ve emrindekiler refakatinde sadece Zonguldak ilinde yapılacak annesinin cenaze törenine katılmak üzere naklinin yapılmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Haberal'ı kardeşleri karşıladı

Haberal, 1’i binbaşı rütbesinde olmak üzere 22 askeri personelin eşlik ettiği ambulansla Zonguldak'ta Bahçelievler Mahallesi Sümbül Sokak’taki evine geldi. Ambulans evinin önüne geldiği sırada jandarma barikat kurdu. 1 astsubay, Haberal’in ambulanstan inmesinden önce eve çıkarak kalacağı odayı kontrol etti. Bu sırada Mehmet Haberal’in oğlu Erkan Haberal ile bir jandarma kısa süre tartıştı. Mehmet Haberal’i annesinin evinin önünde kardeşleri Ali Haberal ve Osman Haberal ile çok sayıda yakını karşıladı. Ambulanstan inen tutuklu CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’in oldukça üzgün olduğu görüldü.

Sağ elini kaldırarak çevredekileri selamlayan Haberal, jandarma eşliğinde eve girdi. Haberal, evde bulunan annesinin cenazesini gördü, burada bir süre kaldıktan sonra ambulansla Yayla Mahallesi’nde bulunan 1 yıl kadar kendisi için alınan eve geçti.

Yasa 100 gün çıkmadı

Mahkemenin kararı sonrası savcılık Haberal’a yol için 1 gün izin verdi. Toplam 72 saat izinli sayılacak Haberal dün akşam 112 ambulansıyla Zonguldak’a gitti. Haberal’a biri binbaşı 22 askeri personel refakat ediyor.
Haberal, mevzuat engeli nedeniyle 2 yıl önce 81 yaşında vefat eden babası Yaşar Ali Haberal’ın cenazesine katılamamıştı. Mart 2011’de tutuklulara yakınlarının cenazesine katılma hakkı tanındı. Doğan Yurdakul ve Dursun Çiçek, bu düzenlemeden yararlandılar. Medine Haberal’ın yaşamını yitirdiği gün, konuyla ilgili yasa teklifi TBMM’de 100’üncü gününü doldurdu.

Acımıza acı kattılar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vefat haberi üzerine Mehmet Haberal’ın kardeşi Prof. Dr. Ali Haberal’ı telefonla aradı. Kılıçdaroğlu başsağlığı dileyerek şunları söyledi: “En büyük acılardan, üzüntülerden birini yaşıyorsunuz. Anneniz Medine Hanımefendi’nin yaşamını yitirmesinden biz de büyük acı ve üzüntü duyduk. Milletvekili arkadaşımız Sayın Mehmet Haberal’ın Silivri Toplama Kampı’nda olması ve annesi son nefesini verirken bir evlat, bir hekim olarak yanında bulunamaması acımıza acı, üzüntümüze üzüntü kattı. Anneniz hanımefendiye rahmet, şahsınızda başta milletvekili arkadaşımız olmak üzere Haberal ailesine başsağlığı diliyorum.”

CHP geciktirdi

Bu arada Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın annesini sağken görmesine olanak sağlayacak yasa teklifindeki gecikmenin CHP’den kaynaklandığını iddia etti. Canikli teklifin perşembe Genel Kurul’da görüşüleceğini belirterek, “Bugüne kadar bu kanunun görüşülmesinin gecikmesi CHP’nin tutumundan kaynaklanmıştır. CHP sayısız grup önerisi getirmiştir, hiçbirinde bu yasanın görüşülmesine ilişkin öneri bulunmamaktadır. 8 Mart’a kadar görüşülmesini istememişlerdir. Kurultayları gerekçe göstermişlerdi” dedi.

AKP sorumlu

Canikli’nin açıklamasına CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan şu yanıtı verdi: “AKP’nin, 15 Ocak 2012 tarihli sıra numarası almış bir yasa teklifini, tüm uyarılarımıza ve iletişim çabalarımıza rağmen gündeme getirmeyişlerinin tek nedeni, AKP’nin intikamcı anlayışıdır. Cezaevinde ölümlerin, tutuklu yakınlarının ölümlerinin hızlanmasında AKP’nin kesinlikle sorumluluğu vardır.”

 

...
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2012 Salı 10:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?