Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Değişikliğin, korunması gereken değerleri korumasız bırakmayacağını vurgulayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Vicdanım son derece rahat" dedi.
TBMM Genel Kurulu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın 'Türk Ceza Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerini tamamladı. 3 maddeden oluşan Kanun Teklifi'nin yaklaşık 8 saat süren görüşmeleri saat 04.30'da sona erdi. Görüşmeler sırasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. MHP Genel Başkanı Devet Bahçeli, 301. maddede değişiklik öngören Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin sonuna kadar Genel Kurul salonundan ayrılmadı.
Görüşmelerin sonunda teklifin tümü için yapılan açık oylama sonucunda Teklif 65 ret oyuna karşılık 250 oyla kabul edildi. Teklifin görüşmelerinin sonunda milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Adalet Bakanı Şahin, ceza hukukunda lehe olan düzenlemelerin geriye yürüdüğüne işaret ederek, derdest olan dosyaların yeniden ele alınacağını ifade etti. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda son derece tecrübeli olduğunu ifade eden Şahin, "Dosyalar önümüze gelsin inceleriz" dedi. Böyle bir değişikliğin, korunması gereken değerleri korumaktan
vazgeçme ve onları korumasız bırakma anlamında bir değişiklik olmadığını çok iyi bildiği için hiçbir rahatsızlık duymadığını ifade eden Şahin, "Vicdanım da son derece rahattır" diye konuştu.
TCK'nın 301. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören Kanuna göre 'Türklük' ibaresinin yerine 'Türk Milleti', 'Cumhuriyet' ibaresinin yerine ise 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti' ibaresi getiriliyor. Bu maddeye ilişkin suçlar için ceza üst sınırı 3 yıldan 2 yıla indirilirken, bu suçtan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanı'nın iznine bağlanıyor. Kanuna göre TCK'nın 301. maddesi şöyle değiştirildi: "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti
Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır."