18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

304 dokunulmazlık Meclis'te

Meclis'e gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 304'e ulaştı. CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren ve Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan hakkındaki dokunulmazlık dosyaları, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevkedildi.

Bu dosyalarla birlikte Meclise gelen dokunulmazlık dosya sayısı 304'e ulaştı. Bu dosyaların 75'i hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi kararı verilirken, AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkındaki 3 dokunulmazlık dosyası, talep üzerine Başbakanlığa iade edildi. 76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu ise çalışmalarını tamamlayamadı.

Liste başı DTP'liler
Milletvekillerini dinleyen hazırlık komisyonları, aradan geçen uzun süreye rağmen yeniden toplanıp dosyalarla ilgili karar veremedi. Daha sonra gelen 150 dosya hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı. Dokunulmazlık dosyaları arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 2, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in bir dosyası bulunuyor. Bu dosyalar hakkında daha önce dönem sonuna erteleme kararı verilmişti.

En çok dosyası bulunan milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci'nin 15 dosyası bulunuyor. Dosyaların büyük bir kısmını DTP'li milletvekilleri hakkında düzenlenenler oluşturuyor. Bunlar arasında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk hakkında 8 dosya yer alıyor.

Seçim yasaklarının dokunulmazlık dosyalarındaki ağırlığı gözönünde bulundurulduğunda, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından dosya sayısının daha da artacağı ifade ediliyor.

Gensoru haftası

Öte yandan Meclis'in bu haftaki gündemini, CHP'nin, TRT'de yayınlanan Tuncay Güney röportajı nedeniyle Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında verilen gensoru oluşturacak. Gensorunun gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler yarın Genel Kurul'da görüşülecek.

Genel Kurul'un bu haftaki bir başka gündem maddesi ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı olacak. Geçen hafta tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarı, 11 Mart 2005 tarihinden önce usulüne uygun olarak koleksiyoncular tarafından bağlı bulundukları müzedeki envanter defterine kaydı yaptırılmış taşınmaz kültür varlıklarının değiştirilemeyeceğini ve satılamayacağını öngörüyor.

Genel Kurul'un yanı sıra bu hafta komisyonların gündemi de yoğun olacak. Adalet Komisyonu'nda, görüşmelerine başlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının görüşmeleri hafta boyunca devam edecek. 455 maddelik tasarının 85 maddesi kabul edilmişti.

Referans
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 17:48:39
Güncelleme :26 Ocak 2009 Pazartesi 17:52:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?