22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

367'ye yoklama yapmayacaklar

Meclis'teki oylamaya CHP girmezse yoklama olmayacak. Eski yargıtay başkanına göre 367 tezi Anayasa'ya işkence...

Cumhurbaşkanı seçimi için ilk tur oylamaya 353 AKP'li tam kadro katılacak. Muhalefet gelmezse başkan yoklama yapmadan "Çoğunluk var" deyip toplantıya geçecek. CHP yoklama istiyorsa 20 vekilin imzası ve toplantıya katılımı gerekecek. Böylece 373'e ulaşılacak.

AKP'nin 367 planı hazır

Muhalefetin Genel Kurul'a girmemesi ve 367'lik çoğunluğa ulaşılmaması halinde AKP, yoklamasız toplantıya başlayacak. CHP, 20 milletvekiliyle yoklama isteyince, AKP ile CHP'li 20 milletvekilinin sayısı 367'yi geçecek.

Rektörlerin ortak açıklamalarıyla 367 tartışması bir kez daha gündeme gelince, AK Parti konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınma olasılığına karşı, iki aşamalı bir plan geliştirdi. Buna göre AKP, 20 milletvekiliyle CHP'yi toplantı yeter sayısı istemeye zorlayacak ve ilk tur oylamada bir grup AKP'li Genel Kurul'da bulunmasına karşın oy kullanmayacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Anayasa gereği aranan 367 oyun aynı zamanda, toplantı yeter sayısı olduğu, ilk turda bu sayı yoksa seçime devam edilemeyeceği iddiaları yine ortalığı karıştırdı. CHP ilk tura katılmayacağını, 367'nin altında kalınması halinde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını belirtiyor. DYP ve ANAP, birinci tur oylamaya katılıp katılmayacakları konusunda net bir tavır ortaya koymayınca, AK Parti karşı plan geliştirmeye başladı. AKP, Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesini önlemeye çalışacak. Tüm bunlara rağmen başvuru yapılması halinde, aleyhte bir karar çıkmaması için de çaba harcayacak.

NE YAPACAKLAR?

367 kişinin Genel Kurul'da bulunması zorunluluğu bulunmadığını savunan AKP'nin geliştirdiği ve kulislerde konuşulan plan şöyle: "CHP'liler birinci tur oylamanın yapılacağı gün, Genel Kurul Toplantısı'na katılmayacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç, oturumu yönetecek ve geri kalan 353 AKP'li tam kadro Genel Kurul'da bulunacak. Eğer DYP ve ANAP da, Genel Kurul'a gelmeme kararı alırsa, yoklama yapılmadan başkan (çoğunluk vardır) diyerek toplantıya geçecek. CHP yoklama yapılmasını istiyorsa iç tüzük gereği, 20 milletvekili ile bunu isteyecek. CHP'nin 20 milletvekili de yoklamada sayılacağı için, Genel Kurul'da 373 kişi olacak. Böylece kritik eşik aşılacak. CHP'nin birinci tur oylama sırasında, 367 kişi olmadığı yönündeki itirazları getirmesi olasılığına karşı önlemler alınacak. 20-30 AKP'li milletvekili Genel Kurul'da bulunduğu halde, oy kullanmayacak. Meclis kameraları bu kişilerin Genel Kurul'da olduğunu tespit edecek. Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi halinde bu vekiller, (milletvekilleri kendi iradeleriyle karar verir. Biz oy kullanmamayı tercih ettik. Genel Kurul'da yeter sayı var ama bazıları oy kullanmadı) diyecek."

Eski yargıtay başkanına göre 367 tezi Anayasa'ya işkence 

Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, cumhurbaşkanı seçimi için 'Meclis'in en az 367 vekille toplanması gerektiğini savunan kesimlere' ilginç bir eleştiri getirdi:

"Bunlar Anayasa'ya işkence ediyor." Anayasa normlarına göre cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesinin bir 'temenni' olduğunu vurgulayan Selçuk, seçimin yapılmasının 'zorunlu' tutulduğunu belirtti. Selçuk, Meclis'in 184 milletvekiliyle toplanıp, 276 oyla cumhurbaşkanı seçebileceğinin altını çizdi.

TV 8'de Erkan Tan'ın sunduğu programda cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili hukuki tartışmaları değerlendiren Selçuk, Anayasa'da kimlerin cumhurbaşkanı seçilebilecekleri ve seçim şeklinin açık bir şekilde hükme bağlandığına dikkat çekti. Selçuk, cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis'in en az 367 milletvekiliyle toplanması gerektiği görüşünü savunanların 'toplantı yeter sayısı' ile 'karar yeter sayısı'nı karıştırdıklarını belirterek bu tür 'zorlama' yorumlarla Anayasa normlarına işkence edildiğini vurguladı. 1982 Anayasası'nın daha önce yaşanan krizlerin tekrarlanmaması için cumhurbaşkanlığı seçimini kolaylaştırdığını hatırlatan Selçuk, Meclis'te 184 vekilin hazır bulunmasıyla seçime başlanacağını, ilk iki turda adayların 367 oy alamaması halinde 3 ve 4. turlarda 276 oy alanın seçileceğini anlattı. Selçuk şöyle devam etti: "Toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğini söyleyenlerin görüşlerini kabul etmek mümkün değildir. Çeşitli açılardan bir normu yorumlarken bütün hukuk düzeni ile dengeli bir biçimde yorumlayacaksınız. Sürtüşmeyecek bir biçimde yorumlayacaksınız. O sürtüşüyor. 96'ncı madde açıktır. Norm varsa yorum vardır. Norm yoksa yorum yoktur. Zoraki yorum olmaz. '367 oy gerekir' diyenler yanlış görüş bildiriyor. Bu bir kışla düzeni değildir. O gün görüşme yapılmayacaktır sadece oylamaya geçilecektir. Kimileri dışarıdan gelir oyunu kullanır gider. Burada askerî bir toplantı yapmıyorsunuz. Meclis 184 milletvekiliyle toplanır, 276 oyla cumhurbaşkanı seçilir. Toplantı yeter sayısının hiçbir istisnai hükmü Anayasa'da belirtilmemiştir."






Zübeyde YALÇIN -Sabah/TV8
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2007 Pazar 14:54:51
Güncelleme :8 Nisan 2007 Pazar 14:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet (Diyarbakır) IP: 88.227.14.xxx Tarih : 8.04.2007 19:40:10
İs Te Mi Yo Ruz! Dürüst, şerefli, namuslu, Atatürk 'ü ve Cumhuriyetin bütün değerlerini hazmetmiş, tarafsız, demokratik-laik-üniter düzeni koruyabilecek Sn. Ahmet Necdet Sezer gibiler layık o makama!