19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

37 yıl sonra demokratik jest

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök 23 Ağustos’ta CHP Genel Merkezi’ne giderek Baykal’a veda edecek. 1969’da dönemin Genelkurmay Başkanı Tural, siyasi partilere veda turu yapmış, sonraki komutanlar bu uygulamayı devam ettirmemişti. Özkök, Baykal’ı 28 Ağustos’taki devir-teslim törenine de davet etti.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde konuk komutanları milli marşlarını çalarak karşılama uygulaması başlatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, şimdi de farklı bir veda turuna öncülük ediyor. Özkök, veda ziyaretleri programına ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı da aldı. Özkök, yine bir ilk uygulamayla Baykal’ı 28 Ağustos’ta Genelkurmay Karargáhı’nda yapılacak devir teslim törenine de davet etti.

SON ÖRNEK TURAL PAŞA

23 Ağustos’ta CHP Genel Merkezi’ne giderek Baykal’a veda edecek olan Özkök, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla 37 yıl aradan sonra bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Daha önce 1966-1969 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapmış olan merhum Orgeneral Cemal Tural’ın emekli olmadan siyasi partilere veda ziyaretinde bulunduğu biliniyor. Tural’dan sonra bir genelkurmay başkanının emekli olması nedeniyle bir siyasi partiye veda ziyaretinde bulunması örneğine rastlanmamıştı.

ERDOĞAN’DAN ÖNCE

30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak olan Özkök’ün Başbakan Tayyip Erdoğan’dan önce Baykal’ı ziyaret edecek olması da dikkat çeken bir diğer unsur. 23 Ağustos’ta Baykal’a gidecek olan Özkök’ün, bir gün sonra da Erdoğan’ı makamında ziyaret edip veda etmesi bekleniyor.

BAYKAL: DAVET ETTİ

Baykal, Özkök’ün kendisini 28 Ağustos’ta Genelkurmay Karargáhı’nda görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a devredecek olması nedeniyle düzenlenecek törene de davet ettiğini söyledi. Baykal, "Bunu da son derece doğal ve doğru bir uygulama olarak görüyorum. Sayın Genelkurmay Başkanı çok doğal ve medeni bir davranışta bulunmuştur. Buna özel bir siyasi anlam yüklemeye gerek yok. Çok duyarlı ve nazik bir komutanın doğal davranışıdır. Biz de büyük bir memnuniyetle 28 Ağustos’taki devir teslim törenine katılacağız" dedi.

TALEP GENELKURMAY’DAN

Özkök’ün CHP’yi ziyaret etme talebinin Genelkurmay Genel Sekreterliği’nden geldiğini vurgulayan Baykal, "Cumhurbaşkanı Sayın Sezer’in Suudi Arabistan Kralı Abdullah onuruna verdiği akşam yemeğinde Sayın Özkök’le bir daha konuşup 23 Ağustos tarihini teyit ettik" diye konuştu.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 04:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?