22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

60. Hükümet programı açıklanıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti'nin programı şu an açıklanıyor.

60. hükümet programının TBMM'ye sunumunda, ekonomi politikası üzerinde duran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi alanında elde ettiğimiz tarihi başarıların en önemli sebebi de ülkemizde oluşturduğumuz güven ortamıdır. Hükümetimiz, ekonomi politikalarında şeffaflık, süreklilik, tutarlılık ve öngörülebilirlik ilkelerini esas almaya devam edecektir" dedi.

Çağdaş normlara dayalı olarak işleyen bir hukuk düzeninin, ekonomik kalkınmanın ön şartları arasında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Haksız rekabetin önlendiği, fikir haklarının korunduğu, tüketici haklarının ihlal edilmediği, sözleşmelerin uygulandığı bir ortamda, belirsizlikler azalacak, güvenilirlik ve öngörülebilirlik sağlanacak, böylece yatırım, istihdam ve üretim artacaktır. Hükümetimizin ekonomi politikalarının temel amacı insanımızın refah ve mutluluğunu artırmaktır. Uluslararası bilgi
birikimi ve teknoloji getiren, rekabet gücünü artıran, yeni pazarlara açılımı sağlayan ve en önemlisi istihdamı artıran uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'ye artan oranlarda gelmesini sağlayan temel hedeflerimizdendir. Küresel sermayenin özellikle mal ve hizmet üretimine yönelik yeni yatırımlara yönelmesi için gerekli ortam oluşturulacaktır" diye konuştu.
Açık bir ekonomik yapının başarılarının temel unsuru olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, ekonomi alanında önümüzdeki dönemde de yapısal reformların sürdürüleceğini belirtti.

2013 YILINDA 800 MİLYARLIK MİLLİ GELİR

"2013 yılı için hedefimiz 800 milyara yaklaşan bir milli gelire ulaşmak, kişi başına geliri 10 bin dolara çıkarmaktır" diyen Başbakan Erdoğan, "2013 yılında ihracatta 200 milyar doları aşmayı bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde özelleştirme programımızı kararlılıkla devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

"Sadece gelecek 5 yılı değil, 2013 yılını ve Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılını hedefliyoruz" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "2013 yılına kadar uygulayacağımız program çerçevesinde, ekonomik değişim ve dönüşümü de kapsayan 200 kadar yasal düzenleme ve 600 kadar ikincil düzenlemeyi tamamlayacağız. 2023 yılında satın alma paritesine göre milli hasıla büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alması ana hedefimizdir" dedi.

VERGİLERDE KADEMELİ AZALTMA

Hükümetlerinin ana hedefinin önümüzdeki dönemde kamu borcunun milli gelire oranının daha aşağı düşürüleceğini ifade eden Erdoğan, yine önümüzdeki dönemde nominal faizlerin tek haneye indirilmesi olduğunun altını çizdi. "Hükümetimiz makro-ekonomik istikrarın ve büyüme performansının sürdürülebilmesi amacıyla sağladığı mali disiplini devam ettireceğiz" diyen Başbakan Erdoğan, vergilerle ilgili ise şu bilgilere yer verdi:

"Önümüzdeki dönemde, öncelikle istihdam üzerindeki yükler olmak üzere vergi oranlarını indirmeye devam edeceğiz. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergileri kademeli olarak kaldıracağız. Vergi politikalarında öngörülebilirliği artıracak, vergi mevzuatını sadeleştireceğiz. Önümüzdeki dönemde de kayıt dışılıkla mücadele öncelikli alanlarımızdan biri olacaktır."
Başbakan, bankacılık sektörü konusunda ise önümüzdeki dönemde bir yandan sektördeki rekabet ortamının gelişmesi, diğer yandan reel kesimin bankacılık sisteminden daha fazla faydalanabilmesi için gerekli her türlü önlemi zamanında ve kararlılıkla almaya devam edeceklerini kaydetti. "Sanayi politikamızın temel hedefi, rekabet gücümüzü verimlilik ve teknolojik yenilik ekseninde artırmak, özel sektör öncülüğünde dışa dönük bir yapı içinde sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaktır" diyen Erdoğan, "Bu hedefe
piyasa koşullarında ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaları gözeterek ulaşacağız" dedi.

2013 YILINDA 40 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ

Türkiye'nin turizm konusunda dön dönemde cazibe merkezi olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "2013 yılında turizm gelirlerimizin 40 milyar dolara yaklaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Başbakan, yatırımların ve desteklerin kontrol altında tutulması için Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişiklik çerçevesinde, Devlet Yardımlarını İzleme Birimi kurulacağını, bu sayede devlet yardımlarının tek elden koordinasyonunun sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye'nin enerji üssü olma konusunun önümüzdeki dönemde güçlenerek devam ettirileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Ceyhan'ın uluslararası enerji piyasasında ana dağıtım noktalarından ve dünya enerji fiyatlarının teşekkülünde önemli
merkezlerinden birisi olması için çalışılacaktır. Doğalgaz transit boru hatlarının yapımı tamamlanarak Avrupa'ya gaz dağıtımında Türkiye'nin etkin bir rol oynaması sağlanacaktır. Arz güvenliğinin arttırılmasına katkı yapacak olan bölge ülkeleriyle elektrik ticareti geliştirilecektir. Kamu yatırım programında yer alan hidroelektrik ve termik santral projelerinin hızla tamamlanmasına öncelik verilecektir. Enerji kaynaklarımıza nükleer enerjinin de eklenmesi için gerekli hukuki çalışmalar hızla sonuçlandırılacak, özel sektörün bu alandaki yatırımları desteklenecektir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölünmüş yol hedeflerini 15 bin kilometreye çıkarmak olduğunu, hızlı tren çalışmalarının hızla devam ettiğini ve kısa sürede tamamlanacağını da ifade etti.

Gelişmeler Kenthaber'de...

Kenthaber
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2007 Cuma 16:59:31
Güncelleme :31 Ağustos 2007 Cuma 17:01:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?