15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

7 Partili meclis

KESİN olmayan seçim sonuçlarına göre her ne kadar barajı 3 parti geçmiş gibi gözükse de, Meclis’te AKP, CHP ve MHP’nin yanına, 4. partinin daha eklenmesi bekleniyor.

Meclis’teki 4 parti, seçime bağımsız adaylarla giren ve 20 milletvekilini aşarak grup kurabilecek sayıyı bulan Demokratik Toplum Partisi (DTP) olacak.

5. parti, seçime, desteklediği 13 ismi CHP listelerinden sokarak giren Demokratik Sol Parti (DSP) olacak. CHP ile seçim işbirliğine giden DSP kökenli adayların tamamı seçildi. Böylelikle, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis dışı kalan DSP, yeniden TBMM’de temsil edilecek. DSP’den istifa ederek, CHP’den aday olan Tayfun İçli, Hüseyin Pazarcı, Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Jale Ağırbaş, Harun Öztürk, Recai Birgün, Hüseyin Mert, Mücahit Pehlivan, Süleyman Yağız ve Mustafa Vural’ın seçilmesi DSP’yi yeniden Meclis’e taşıdı.

6. ve 7. partiler ise tek milletvekilli Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) olacak. Meclis’e girebilmek için partilerinin genel başkanlığından istifa eden ve bağımsız milletvekili adayı olarak seçilen ÖDP eski Genel Başkanı Ufuk Uras ve BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, büyük ihitimalle yeniden partilerinin başına geçecekler ve Meclis’te kendi başkanı oldukları parti adına faaliyet gösterecekler.

+ 1 MESUT YILMAZ

Bu 4 partiye Rize’den bağımsız milletvekili seçilen ve Mehmet Ağar’ın DP’nin başından istifa ettiği, Erkan Mumcu’lu Anavatan’ın olağanüstü kongre kararı aldığı bir dönemde merkez sağda yeni oluşum hesapları yapan Mesut Yılmaz’ın temsil edeceği bir partinin daha eklenmesi ise büyük olasılık.

GEÇEN DÖNEM

Geçen dönem parlamentosunda da benzer bir tablo yaşanmıştı. İki partinin girdiği Meclis, dönemini 7 partiyle kapatmıştı. CHP’den ayrılanların bir bölümü SHP, bir bölümü ANAVATAN’a geçerken, AKP’den ayrılanlar ANAVATAN’da grup kurmuştu. DYP, Halkın Yükselişi ve Genç Parti de Meclis’te temsil edilmişti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 08:28:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?