19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AB Alex, Erdoğan Neron!

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Ergenekon soruşturmasını eleştirerek, “Hukuk yerlerde sürünüyor” derken, bu konuda sessiz kalan AB'yi de yerden yere vurdu.

AB'li yöneticileri “AKP'nin yabancı oyuncuları” olarak niteleyip Fenerbahçeli futbolcu Alex'e benzeten Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da kapatma davasının ardından Neron'un Roma'yı yaktığı gibi Türkiye'yi yakmaya çalışmakla suçladı.
Çanakkale'de CHP Merkez İlçe Kongresi'ne katılan Grup Başkanvekili ve CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, sert açıklamalarda bulundu. CHP'li Çanakkale Belediye Meclis Üyesi işadamı İsmet Güneşhan'ın tek aday olduğu kongrede, divan başkanlığını üstlenen CHP'li Anadol, Ergenekon soruşturmasında yaşananları eleştirdi. Anadol, “Hukuk yerlerde sürünüyor. Mahkeme filan yok. Bunu rahatlıkla söylüyorum. Anayasanın 138'inci maddesi görülmekte olunan bir davaya, müdahaleden bahsediyor. Milletvekillerinin Meclis'te beyanda bulunamayacağını, konuşamayacağını, tercihte bulunamayacağını hakimler hep söylüyor. Ama ortada dava yok ki. 13 ay geçmiş halen iddianame yok. Ne olduğu belli olmayan bir soruşturma var. İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi verdim. Bu Ergenekon ismini kim koydu diye. ‘Biz koymadık’ diye cevap geldi. ‘Biz koymadık’ diyor İçişleri Bakanı. Yazılı cevabı var elimde” diye konuştu. “Peki bu soruşturma neden var” diyen Anadol, şöyle devam etti: 

“Soruşturma, tamamen Anayasa Mahkemesi'deki AKP'ye kapatma kararına karşı bir seçenek, bir tehdit, bir alternatif olarak sürdürülüyor 13 aydır. Ben, 12 Eylül Barış Davası'nda tutuklandıktan 6 ay sonra mahkemenin önüne çıktım diye, o ızdırabı duyan bir insanım. Ama o zaman 12 Eylül'dü. Darbe, sıkı yönetim dönemiydi. Şimdi ne var. 13 aydır, insanları içeride tutuyorsun, neyle suçlandıklarını bilmiyorlar. Ortada da iddianame yok. Bir terör estirilecek, herkes ‘Benim telefonum dinleniyor mu, benim kapımı ne zaman çalacaklar?’ diye düşünecek. Ondan sonra da bu iktidar, bu parti, değişimci, dönüşümcü, reformcu olacak. CHP de tutucu, statükocu parti olacak.”

AB ALEX, ERDOĞAN NERON

CHP'li Anadol, bu konuda sessiz kaldıklarını düşündüğü AB temsilcilerini de sert bir dille eleştirerek AKP'nin yabancı oyuncularına benzetti. “Her şeye karışan, her konuda konuşan, AB delegesi yabancılar ki ben onlara ‘AKP takımının yabancı oyuncuları’ diyorum. Aynen Fenerbahçeli Alex'e benziyorlar. Onlar, bu konularda ve 100. Yıl Üniversitesi rektörünün davasında bir kelime bile söylemediler” diyen Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan'a da yüklendi. Anadol, “Türkiye, 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde görülmemiş biçimde, kesilmiş bir karpuz gibi ikiye bölünmek üzeredir. Ve, Anayasa Mahkemesi'nde hakkında kapatma davası açılan partinin lideri, ‘Ben yoksam Türkiye de yok’ anlayışı içerisinde Neron’un Roma'yı yakması gibi, Türkiye’yi felakete sürükleyecek girişimlerde bulunmaktadır” diye konuştu.

OKKIR OLAYINI ANLATTI

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Kuddusi Okkır'ın vefatına da değinen Anadol, şunları söyledi: 

“Okkır, 13 ay önce emekli bir binbaşı ile resmi çıktığı için terör örgütünü finanse ettiği iddiasıyla sapasağlam şekilde gözetime alınmış bir işadamı. Ama işleri iyi gitmiyor. Bağ-Kur aidatlarını ödeyememiş Okkır’ı, ‘terör örgütünü finanse etti’ diye gözaltına aldılar. Dosyada gizillik kararı var. Yayın yasağı var. Üzüntüsünden kanser olmuş Kuddusi Okkır, eşine haber vermemişler. En doğal ve yasal hakkını çiğnemişler. Hastaneden hastaneye süründürmüşler, dolaştırmışlar. En sonunda eşi, bir polis gibi, izini takip ederek, bir hastanede, bir yer sedyesinde üstü başı, kusmuk, kirlilik, tanınmaz halde bulmuş kocasını. Ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na gitmiş. Dilekçeyle başvurmuş. Gündeme bile almamışlar. İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, İzmir Milletvekilimiz Ahmet Ersin, dilekçe vermiş, hayır. Adamın öleceğini anlayınca, ‘Başımıza bela olmasın’ diye tahliye etmişler. Ama bilinci kapalı, Okkır’ın tahliye edildiğinden haberi yok. Bir basın toplantısı yaptım. ‘Yanlış yaptınız. Tahliye etmekle kötülük yaptınız. Artık tahliye etmeyin’ dedim. Neden dediler? Çünkü tutuklu sıfatı devam ederse, o pahalı kanser tedavisinin ücretini Adalet Bakanlığı ödüyor. Tutukluluğu kalktığı vakit, ailesinden alınacak. Bu tam bir insanlık dramı yani. Ama her konuda konuşan, her konuya maydanoz olanlar, bunları görmezden geliyorlar.”

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Çanakaleli partililere de yerel seçimler için mesajlar veren Anadol, “Bütün Türkiye’de örgütümüz, birlik beraberlik, bütün içinde olacak ve 28 Mart 2009’da yapılması gereken yerel seçimlere hazırlanıp büyük başarıyı orada kazanmaya çalışacağız. Çanakkale’de 28 Mart’ı, 18 Mart’a çevireceğiz. Yerel yönetimleri ‘Çanakkale geçilmez’ anlayışı içinde, bu çağ dışı iktidara teslim etmeyeceğiz. Kalelerimizi koruyacağız, yenilerini de feth edeceğiz” diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 20:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?