28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

AB için milliyetçilerle mücadele

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türk hükümetinin, milliyetçilerin AB karşıtı propagandalarının üstesinden gelmesi gerektiğini söyledi.

Eurobarometer araştırmasının sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Avrupa Komisyonu binasında basın toplantısı düzenleyen Kretschmer, araştırma sonuçlarına göre Türk halkının AB desteğinin oranının yüzde 44'e düşmesini "ciddi ve hayal kırıklığı yaratan" bir unsur olarak niteledi.

Müzakere süreci sırasında aday ülkelerde AB'ye olan desteğin azalmasının sık rastlanan bir gelişme olduğuna dikkati çeken Kretschmer, bununla birlikte Türkiye'de destekteki düşüşün, ülkenin müzakere sürecinin henüz başında olduğu ve reformların henüz halk üzerinde etkisini büyük oranda hissettirmediği bir dönemde görüldüğüne işaret etti.

Kretschmer, hükümetin AB'ye olan ilgisinin azaldığına ihtimal vermediğini söyledi.

Bu süreçten hem Türk halkının hem de AB'nin kazançlı çıkacağına inandığını ifade eden Kretschmer, bu aralar "tren kazası" meselesine çok odaklanıldığına dikkati çekerek, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde belki zaman zaman "ertelemeler" olabileceğini, ancak bu sürecin, üyelikten önce kesileceğine inanmadığını söyledi.

Bu ertelemelerin Türk halkının yararına olmadığını ifade eden Kretschmer, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolünün imzasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini yineledi.

AB üyeliğinin Türk halkının günlük yaşamlarında çok büyük etkisinin olacağını söyleyen Kretschmer, "Türkiye'yi ve Türk halkını, çitin öbür tarafına bakmaya ve AB'deki gelişmeleri takip etmeye çağırıyorum" dedi.

Kretschmer, Türkiye'nin, göstereceği performansla AB liderliğini ve kamuoyunu, reformlardan sonra AB'nin değerli bir üyesi olacağına ikna edeceğini ifade etti.

Türk hükümetinin, AB sürecindeki başarıyı kendi halkına yansıtması gerektiğini ifade eden Kretschmer, medyanın da bu süreçte önemli rol oynadığını kaydederek, basının genelde bu süreçteki olumlu yanlardan, çok krizler ve sorunları yansıtmaya daha hevesli olduklarını düşündüğünü belirtti.



aa
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 15:21:36
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 15:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?