18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

'AB ile tarama süreci sonbaharda tamamlanacak'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde müktesebatı üstlenmeye yönelik olarak 35 fasılla ilgili taramanın 2006 sonbahar itibariyle tamamlanacağını söyledi.

Türkiye`nin 20 Ekim`de başlattığı ve AB müktesebatını üstlenmeye yönelik 5 fasıldan bugüne kadar 7 tarama ve 6 ayrıntılı tarama yerine getirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesindeki AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi`nin Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen ``Avrupa ve Hareketlilik Bilinci Toplantısı ve Paneli`` açılışında konuşan Babacan, fiili müzakerelere sivil toplum kuruluşlarının etkin katılımının sağlanacağını belirterek konuyu tüm toplumun benimsenmesi ve sahiplenmesinin başarı açısından önemli olduğunu vurguladı.

AB`ne katılım sürecinde standartların yükseleceğini, yeni kural ve kurumların işler hale geleceğini, refah göstergelerinde AB`ye yakınsamanın sağlanacağını ifade eden Babacan, katılım sürecinin siyasi kriterler, müktesebatın üstlenilmesi ve iletişim olmak üzere müzakerelerin üç hat üzerinden yapılacağını söyledi.

Kopenhag siyasi kriterlerinde reformların sürdürüleceğini ve rafine hale geleceğini vurgulayan Babacan, ``özellikle uygulamalar dikkatle izlenecektir`` dedi.

Babacan, iletişim hattı kapsamında da iç kamuoyuna reformların anlatılmasının önemli olduğuna işaret ederek, ``Dış kamuoyu açısından da Türkiye`nin gerçeklerini anlatmak ve kamuoylarına doğru bilgi vermek, algılama ile gerçek arasındaki farkı kapatabilmek amaçlanmaktadır`` dedi.

Babacan, Türkiye`nin artık AB`ye aday ülke değil, artık katılımcı bir ülke konumuna geldiğini de ifade ederek, kapsamlı reform ve yenilenme dönemine girilmiş olduğunu, müzakereler ilerledikçe değişimin çok daha yakından görüleceğini anlattı.

DEVLET BAKANI ŞENER

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de, AB`de mesleki eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Türkiye`nin 1 Nisan 2004`den itibaren eğitim ve gençlik programlarından yararlanmaya başladığını anımsatan Şener, ``2004 yılında 18.3 milyon euro, 2005`de 30.5 milyon euro katkı sağlandı. 2006 yılında da bu rakam 39. 1 milyon euro olacak. İlk iki yılda dikkati çeken uygulamalara vatandaşın ilgisinin artmasıdır`` dedi.

Şener, 2007`de AB`de yeni bütçe döneminde Türkiye`ye sağlanacak katkı miktarının artmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye`de 2013 yılına kadar söz konusu programlardan toplam 400,000 kişinin yararlanmasının beklendiğini vurgulayan Şener, ``Bu, üyelik sürecinde en önemli gücü ifade edecektir`` dedi.

Şener, uygulamaya konulan projelerle vatandaşların ``memleketi kurtarma`` sohbetlerini bırakıp projelerin yükünü üstlenmeye başladıklarını, yaşadığı yerin sorunlarına çözüm ürettiğini ve bu kapsamda 40,000 insana doğrudan ulaştıklarını anlattı.

Şener, projelerle bürokrasinin hakim olduğu ve yolsuzluk tehlikesine göre kurulan sistem yerine bireye ve onun beyanına önem verdiklerini ifade etti.

AB mesleki eğitim kapsamında 1995 yılında başlattığı projelerin birinci aşamasında 1.9 milyar euro, 2000-2006`yı kapsayan ikinci aşamasında 3.6 milyar euro hibe ayırdığını, 2007-2013 yıllarını kapsayan üçüncü aşamanın ise 14 milyar euro olmasının beklendiğini söyledi.


aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?