28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

AB ve ABD karşıtlığı artıyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, PKK’nın, Irak ordusu dahil, Irak’tan sağladıkları uzak kumandalı patlayıcılar ve silahlarla donatıldığına dikkat çekerek, “Bu çok tehlikeli. Buna göz yumamayız. Kesin olarak uluslararası yasalara bize verdiği tüm hakları kullanacağız” Eğer bunu (PKK’yı) durduramazlarsa, harekete geçmek zorunda kalırız. Bu açıktır” dedi. Gül, Türkiye’deki Batı karşıtlığının arttığına işaret ederken “Ilımlı liberal insanlar, Amerika ve AB karşıtı haline geliyor. Bu tehlikelidir” uyarısını yaptı.
 
Abdullah Gül, Financial Times gazetesi ile yaptığı uzun söyleşide PKK sorunu, Türkiye’nin AB üyeliği ve Ortadoğu sorununu gibi konuları değerlendirirken AB, ABD ve Irak hükümetine uyarılarda bulundu. PKK’nın artan saldırılarına dikkat çeken Gül, PKK’lıların, Irak ordusu dahil, Irak’tan sağladıkları uzaktan kumandalı patlayıcılar ve silahlarla donatıldığını belirterek, “Bu çok tehlikeli. Buna göz yumamayız. Kesin olarak uluslararası yasalara bize verdiği tüm hakları kullanacağız” dedi. 

IRAK HÜKÜMETİNE: DURDURMAZLARSA HAREKETE GEÇERİZ 

Türkiye’nin Irak hükümetinin pozisyonunu anladığını kaydeden Gül, buna karşın “Eğer, kendi topraklarını kontrol etme durumunda değilse, bizimle işbirliğini yapmak konusunda tereddüt etmemeli. Eğer bunu durduramazlarsa, o zaman biz harekete geçeriz. Bu açıktır” şeklinde konuştu. 

ABD VE AB: BATI KARŞITLIĞI KÖRÜKLENİYOR 

AB’nin Türkiye üyeliğine ilişkin tutumunun ve ABD’nin Ortadoğu politikasının Türkiye’deki Batı karşıtlığını körüklediğine dikkat çeken Gül, şu uyarıyı yaptı: 

“Ilımlı liberal insanlar, Amerika ve AB karşıtı haline geldi. Eğer, genç, dinamik, eğitimli ve ekonomik açıdan aktif olan insanlar küskün haline gelirse, eğer tutumları ve duyguları değişirse, bu iyi değil. Bu küresel politikalara ve stratejik konulara ilişkin duyguları değişti. Bu tehlikelidir.” 

KIBRIS SORUNU GÜVENLİK İŞBİRLİĞİNİ ETKİLİYOR 

Abdullah Gül, AB ile üyelik müzakerelerinde çok iyi bir ilerleme sağlandığını belirttikten sonra Kıbrıs konusunda yaşanan sorunlara da değindi. Türkiye’nin KKTC ile doğrudan ticarete uygulanan ambargonun kaldırılmadığı sürece TBMM’nin limanlarına Rumlara açılmasına onay vermeyeceğine dikkat çeken Gül, “Bizden koyduğumuz kısıtlamaları kaldırmamız istendi ancak Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon sürecekti. Bu imkansız. Türkiye’de seçilmiş hiçbir hükümet bunu yapamaz” dedi. 

Bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Gül, “Kıbrıs sorununun AB sürecini zehirlediği”ni de söyledi. Kıbrıs sorununun çözümlenememesinin küresel bir etkisinin de olduğuna işaret eden Gül, bu sorun nedeniyle terörle mücadele gibi güvenlik sorunlarında daha geniş işbirliğinin gerçekleşemediğine dikkat çekti.

ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 11:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?