19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

ABD, PKK bitsin istemedi!

CHP lideri Baykal, kara harekatının, PKK’nın tamamen tasfiye edilmesini istemeyen ABD tarafından sonlandırıldığını savundu.

Baykal PKK terörünün bitirilmemesi sayesinde Türkiye’nin üzerinde kılıcı asılı tutmak isteyen, terörün kalıcı biçimde bitirilmesini tercih etmediği anlaşılan bir uluslararası ortam bulunduğunu söyledi.

Deniz Baykal, TSK’nın kara harekatının bitirilişinin herkes için sürpriz olduğunu söyledi. Baykal “Birden bu kararı alma zorunluluğu ortaya çıktı. Kararı dünyaya Iraklı yetkililer duyurdu. Hükümet netlik getiremedi. Genelkurmay açıklama yapma durumunda olmadı, ‘Açıklama yapacağız’ dedi. Bir kargaşanın yaşandığı açık” dedi.

KILICI ASILI TUTMAK İSTEYENLER VAR
ABD Savunma Bakanı Gates’in ziyaretinden sonra bir takım kararların alındığını belirten Deniz Baykal “K.Irak’ta üs oluşturmuş PKK’yı, PKK terörünü gerçekten tasviye etmemizi uygun görmediler. Operasyon tamamlanabilseydi nefes alırdık. Şimdi ‘oturun konuşun’ diyorlar. Operasyonun bitirilmesine yönelik müdahale oldu. Ta Avustralya’dan ‘kısa kesin’ diye feryatlar oldu. Niye bu telaş? Operasyonu kısa kesmemizi gerektirecek hangi uluslararası gerekçe vardı? Siviller mi öldürüldü, köyler mi, ekonomik altyapı mı tahrip edildi? Niçin kesin diyorsunuz? İsrail’de olanlar belli. Sesini çıkarmıyorsun. Sen Afganistan’da yıllardır uğraşıyorsun, ’1 ayda bitir bu işi’ diyen var mı? Irak’a 2003’te geldin, çık diyen var mı? Girmişiz bitireceğiz bu işi, niye engelliyorsunuz? Türkiye’nin üzerinde kılıcı asılı tutmak isteyen, terörün kalıcı biçimde bitirilmesini tercih etmediği anlaşılan bir uluslararası ortamda bulunduğumuz açıktır” dedi.

KARA HAREKATI DA YAPTIN OLMADI DERLERSE
ABD Savunma Bakanı’nın, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la ayrı ayrı özel görüştüğünü ancak ne konuşulduğunun belli olmadığını ifade eden Baykal “O gün şehit cenazelerinin ardından yeni bir tablo ortaya çıktı. Benim endişem bahar geldikten sonra yeni olaylar ortaya çıkarsa ‘İşte kara harekatı da yaptın olmadı, bu işi başka yolla hallet’ denebilir” diye konuştu.

Baykal, harekatın sona erdirilmesini Meclis gündemine de taşıyacaklarını söyledi.

TÜRBANDA DAYATMA VAR
Deniz Baykal, türban konusunda da birilerinin Türkiye’de yetişen genç kuşağın kızlarının türbanlı olmasını istediğini, türbanlı modeli yaygınlaştırmak istediğini belirterek “Bu özgürlük sorunu değil, dine dayalı yaşam isteniyor. Ortada Türkiye’nin geleceğiyle ilgili çok temel bir dayatma vardır.” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN TARİHİ BİR KARAR ALACAK
Anayasa Mahkemesi’nin çok tarihi bir karar alacağını ifade eden Deniz Baykal, “Anayasa Mahkemesi Türkiye’nin rotasıyla ilgili bir kırılmayı karara bağlayacak. Tarihi sorumluluğu var. Kararına saygılıyız. Eğer Anayasa Mahkemesi aykırılık kararı verirse bir mevziyi elde edememiş olacaklar. Ama mücadele devam edecek” dedi.

NTV
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 15:15:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?