20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

ABD istedi diye mi çekiliyoruz?

CHP Grup Başkanvetili Kemal Kılıçdaroğlu, Irak’ın kuzeyindeki teröristlere karşı yürütülen operasyonların durdurulduğuna ilişkin haberler için, "Bu sorunun ilk muhatabının Sayın Başbakan olması lazım. Eğer Sayın Başbakan şu ana kadar susuyorsa suskunluğunun nedenini de öğrenmemiz lazım" dedi.

ABD’li yetkililerin Türkiye’ye geldiğini, çeşitli çevrelerle konuştuğunu, yetkililerin de "Afganistan’dan henüz ABD’nin çekilmediğini, onlar çekilirse biz de çekiliriz" dediklerini gazetelerden okuduğunu ifade eden Kılıçdaoğlu, "Eğer Sayın Başbakan niçin geri çekildiğimizi kamuoyuna doyurucu bir şekilde açıklarsa biz de öğrenmiş oluruz. Ama bu çekilme ABD’nin telkini ile olmuşsa, ABD’nin güdümünde Kuzey Irak’a girdik, onların isteği üzerine de çıkıyoruz demektir" diye konuştu.

DSP'Lİ ZEKİ SEZER

ABD Başkanı Bush’un Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine yönelik kara harekatını kısa sürede bitirmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını değerlendiren DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye’nin, sonuç alıncaya kadar bölgeden çıkmaması gerektiğini söyledi. AKP iktidarının şimdiye kadar dışardan gelen baskılara boyun eğdiğini belirten Sezer, “Türk halkı artık boyun eğmeyeceğini gösterdi. Meclis’in sınır ötesi operasyon yapma yetkisi vermesiyle başlayan süreci, sonuç almadan geri döndürmek doğru değil, mümkün de değil. Kusura bakmasın sayın Bush" diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANI: SÖYLEYECEK BİRŞEYİM YOK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türk silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonun sona erip, ermediğine ilişkin soruya, “Şu an söyleyecek bir şeyim yok" yanıtını verdi.

Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu Başbakanlık Yeni Bina’ya geldi. Girişte operasyonun bittiğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Atalay, “Şu an söyleyecek bir şeyim yok" dedi

EMEKLİ BÜYÜKELÇİ KANDEMİR: AKILCI BİR KARAR DEĞİL

Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği kara harekatını bitirme kararı alınmasının askeri açıdan akılcı bir karar olmayacağını söyleyerek şöyle konuştu:

“Eğer hükümet ABD Milli Savunma Bakanı ve Başkan Bush’un beyanlarından sonra siyası bir karar almışsa bu işin boyutunu değiştirir. Askeri bağlamda şu an için Genelkurmay da kesin açıklama yapmadı ve bir takım değişiklikler olabileceği mesajları veriyor. Görebildiğim kadarıyla ABD baskıları sonucu operasyon hakkında siyası karar almışsa, bu karar genel Türkiye’nin menfaatleri açısından faydalı bir karar olmayacaktır. Benim geçmiş tecrübelerim gösterdiğine göre bu operasyonlar bir kez bitirilp geri çekildikten sonra gir-çık şeklindeki operasyonlar fevkalede etkisiz bir şekle dönüşür ve bir kez daha böyle bir operasyon başlaması mümkün olmaz. O bakımdan buna son verildiği taktirde, hiç kuşkum yok ki çeşitli çevrelerin baskılara hükümet boyun eğmek durumunda kalmıştır. Bu da Türkiye’nin inandırıcılığını sarsacaktır. Bu siyasi kararın Türkiye’ye getirisinden çok götürüsü olacaktır. Herhangi bir beklentiye kendimizi kaptırmamız ve bu iş bittikten sonra tekrar bir operasyon gerçekleştirilecek diye düşünmek hayalcilik olur."

...
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 14:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?