16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

ABD-Türkiye ilişkisi türbülansta

Amerikan - Türk Konseyi’nin onur konuğu ABD Savunma Bakanı Robert Gates dün Washington’da öğle yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. 

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile birlikte Temsilciler Meclisi’nde oylanması beklenen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısına karşı bir mektup yazan ve Türkiye’ye yönelik sıcak tavırlarıyla tanınan Gates, konuşmasında Atatürk’e övgüler yağdırdı. Modern Türkiye’yi onun yarattığını söyleyen Bakan Gates, ardından 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı anarak, Özal’ın reformların takipçisi olduğunu belirtti. 

İlişkimizde türbülans var kopma yok ...

Gates, Türkiye - ABD arasındaki ilişkileri anlatırken pembe bir tablo çizemedi. Türbülanslar olduğunu ancak türbülansların iki ülke arasındaki ekonomik, politik ve askeri bağlara zarar vermediğini belirtti. Gates, AKŞAM muhabirinin “24 Nisan’da Türkiye’de bir deprem olacak mı” sorusuna ise “Bunlar iki ülke arasında yaşanmaması gereken tutumlar. Önlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Umuyorum 24 Nisan’ın 23 Nisan’dan farkı olmayacak” dedi.

Gates, PKK konusunda ise ABD’nin daha fazla katkı sağlayabileceğini itiraf ederek “Daha çok çaba harcanması gerekir. PKK’nın hedefi olan her Türk vatandaşı Türkiye - ABD ilişkilerini zedeler ve karşılıklı barışın önünde engel oluşturur” dedi.

Irak’taki çatışmaların ABD için dış politika arenasındaki başlıca zorluk olduğunu hatırlatan Gates, “ABD Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda kararlı. Kuzey Irak sınırının Türkiye için endişe kaynağı olması anlaşılır bir durum. Şu an Irak’tan çıkmamız zarar verir. ABD’nin değerlerine de ters düşer. İslami cihad uğruna savaşan teröristlere karşı tüm imkanları kullanmalıyız” dedi.

İKİNCİ KEZ DESTEK 

Gates, “Umuyorum 24 Nisan’ın 23 Nisan‘dan farkı olmayacak” dedi.

Nagehan ALÇI / Akşam
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 17:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?