22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

ABD ve AB'den seçim mesajı

ABD'den seçimlere ilişkin tebrik mesajı ... Barroso: "Başbakan Erdoğan'ı kutluyorum"...


ABD, dün yapılan milletvekili seçimlerine ilişkin tebrik mesajı yayımladı.


ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden duyurulan mesajda, "ABD'nin, güçlü demokrasisi ve seçimlerin özgür ve açık olması için gösterdiği özen nedeniyle Türkiye'yi tebrik ettiği" ifade edildi.

Mesajda, "Türkiye'de seçmenler, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan güvenini bir kez daha göstermiştir. Ülkelerimizi ilgilendiren konularda kurulacak yeni hükümetle ve yeni meclisin tüm üyeleri ile birlikte çalışmayı bekliyoruz" denildi.

Barroso: "Başbakan Erdoğan'ı kutluyorum"

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'deki genel seçimlerden "etkileyici zaferle çıkan" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı.


Barroso, yazılı açıklamasında, AK Parti'nin seçim zaferinin "gerçekleştirilen ekonomik ve siyasi reformlar nedeniyle Türk halkı için önemli bir ana denk geldiğini" ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın AB yolunda ilerleme konusunda taahhütte bulunduğunu hatırlatan Barroso, "Yeni görevinde kendisine tüm kalbimle başarılar diliyorum" ifadesini kullandı.

AKPM: "Türkiye'de özgür bir seçim yapıldı"

Genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyetinin başkanı Belçikalı Parlamenter Luc Van den Brande, Türkiye'de özgür bir seçim yapıldığını, parlamentodaki temsil oranının bir önceki seçime kıyasla daha yüksek olacağını gözlemlediklerini bildirdi.


Brande, başkanlık ettiği AKPM heyetinin çalışmalarını tamamlamasının ardından Ankara Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunmalarının çok sıradan ve normal olduğunu, bunun tüm ülkelere uygulandığını söyledi.

Van den Brande, "Oylama sürecinin çok iyi organize edilmiş bir süreç olduğunu ve profesyonelce idare edildiğini" belirterek, bunun Türkiye'deki demokrasi geleneğinin ne kadar köklü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Seçime katılım oranının da geçen seçime oranla yüksek olduğunu gördüklerini söyleyen Van den Brande, bunun da seçmenlerin demokratik sürece güvenini teyit ettiğini kaydetti.

Van den Brande, sandık başında da iyi niyetin hakim olduğunu kaydederek, "Seçimi çok olumlu gözlemlediklerini" söyledi.

AKPM'nin Türkiye'deki yüzde onluk seçim barajına ilişkin değerlendirmesini de aktaran Van den Brande, Türkiye'dekinin Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en yüksek seçim barajı olduğunun altını çizdi

"Bunun istikrar sağlayacak biçimde sona erdirilmesi gerekiyor" diyen Van den Brande, "Gerçekten parlamentodaki temsil oranlarını azaltıyor, bunun çok acil biçimde değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AKPM heyeti olarak, temel endişelerinin seçimlerin adil ve özgür şekilde yapılması ve mecliste gerçek bir temsil oranının sağlanması olduğunu yineleyen Van den Brande, "Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de gerçekten çok önemli bir gelişmenin kaydedilmiş olduğunu gördüklerini" söyledi.

Lagendijk: "Hükümet, orduya direndiği için ödüllendirildi"



Joost Lagendijk, AKP’nin seçim zaferinin “başarılı ekonomik politikaları ve demokratik reformlarını sürdürmeye imkan verdiği" için Türkiye için iyi haber olduğunu söyledi.

HÜKÜMET ORDUYA DİRENDİĞİ İÇİN ÖDÜLLENDİRİLDİ


Zaferin ayrıca Partinin 2003-2004 döneminde yürüttüğü “güçlü Avrupa yanlısı politikalarına dönüş yapması şartıyla de Avrupa için iyi haber olacağı"nı da söyleyen Lagendijk şöyle devam etti:


“AKP’ye verilen güçlü destek, Türk halkının ordunun siyasi alana müdahalesine açık bir yanıtıdır. Bu eylem, Türk vatandaşlarınca olumlu karşılanmadı ve AKP’yi orduya direndiği için ödüllendirdiler." Yeni parlamentonun Cumhurbaşkanı seçmesi gerekeceğine dikkat çeken Lagendijk, “AKP’nin, Türk toplumundaki gerilimlerin giderilmesine yardımcı olmak amacıyla ihtiyatlı davranacağını ve aday konusunda uzlaşmaya istekli olacağını umuyorum. Seçim başarısı, AKP’nin laikliğe olan taahhüdü konusunda kuşkuları ve kaygıları olan insanların yanıldıklarını ispatlama fırsatını oluşturuyor" dedi.


“Kürt bağımsız adaylarının seçilmesini çok olumlu karşılıyorum" diyen Lagendijk, Kürt milletvekillerinin parlamentoda grup oluşturabileceğini belirterek “Bu, Kürt sorununa daha kolay bir biçimde siyasi bir çözüm bulunmasına katkıda bulunacak önemli bir olaydır" ifadesini kullandı.









Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, “AKP’nin zaferi, Avrupa ve Türkiye için iyi haber" dedi. Lagendijk, Kürt milletvekillerinin parlamentoya girmesini çok olumlu karşıladığını belirtirken de “Bu, Kürt sorununa daha kolay bir biçimde siyasi bir çözüm bulunmasına katkıda bulunacak önemli bir olaydır" ifadesini kullandı.
aa
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 11:57:52
Güncelleme :23 Temmuz 2007 Pazartesi 13:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.231.134.xxx Tarih : 23.07.2007 13:51:09
ABD VE AB KAZANDI TEBRİKLER ABD VE AB.