23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

‘ABD’deki felakete sevinmek cehalet’

Avrasya İslam Şurası’nın açılışında konuşan Başbakan, Allah’ın Amerika’yı cezalandırdığı yönündeki yorumların cehaletin ve aczin sonucu olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu problemler ancak geleneğin, aklın rehberliğinde ve demokratik özgürlükçü bir zeminde, bilimle, tecrübeyle çözülebilecektir” dedi.

Erdoğan, “6. Avrasya İslam Şurası’nın” açılış törendeki konuşmasına, “Rahim ve Rahman olan Allah’ın adıyla” diyerek başladı. Başbakan Erdoğan, geçen günlerde Bağdat’ta yaşanan trajik olayda hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını, Iraklı kardeşlerine de derin üzüntü ve başsağlığı dileğinde bulunduklarını söyledi.

“ABD’DEKİ FELAKET HEPİMİZİ ÜZDÜ”

Bu trajedinin acısı yüreklerde tazeyken, bütün dünyayı üzüntüye gark eden bir başka felaket haberinin de ABD’den geldiğini hatırlatan Erdoğan, şehirleri yıkıp geçen, onbinlerce insanın ölümüne, aç ve açıkta kalmasına yol açan bu doğal afetin insani boyutunun kendilerini derinden yaraladığını ifade etti.

Bu tür felaketlerin acısını iyi bilen bir insan olarak, şahsı ve milleti adına Amerikan halkının elem ve kederini paylaştıklarını dile getiren Erdoğan, “Burada olan felaket hiçbir zaman kalkıp da ‘Rabbimizin onlara adeta birçok eylemleri, işlemleri şu veya bu şekilde hareketleri sebebiyledir ve bunu ödetmektedir, onlara verdiği bir beladır’ şeklindeki yaklaşımlar bir cehalettir, bir aczin, bir duygusallığın ifadesidir” diye konuştu.

“İSLAM TERÖRE YAPIŞTIRILMAMALI”

Başbakan Erdoğan, gerek bu konuda, gerekse terör konusunda dünyanın farklı bir noktaya götürüldüğünü vurgulayarak, dünyadaki terörün önüne İslamı yapıştırmak suretiyle İslami terör, İslamcı terör veya Müslüman teröristler mantığının yaygınlaştırılmaya çalışıldığına işaret etti.

Gittiği uluslararası toplantılarda hep bunun mücadelesini ve kavgasını verdiklerini anlatan Erdoğan, bu kavramların bir yere oturtulması gerektiğini, bu konuda da özellikle Avrasya’daki dini liderlerin bir çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Konseyi’nde İslamifobia (İslam karşıtlığı) noktasında deklarasyona bir hüküm koydurttuklarını hatırlatan Erdoğan, bu hükmün nasıl “antisemitizm” bir insanlık suçu kabul edilip, kayıtlara düşülmüşse, İslam karşıtlığının da bir insanlık suçu kabul edilip kayda geçirilmesi olduğunu söyledi.

Konseyin sonuç bildirgesine bu hükmün girdiğini ve yerini aldığını, ancak arkadan gelen kimi olayların, bunu gündeme getirip, konuşulmaya başlamasına neden olduğunu belirten Erdoğan, bununla kendilerinin tekrar mücadele edeceklerini, ancak ortak mücadelede dini liderler, din adamları ve bilim adamlarının önemli görevlerinin
bulunduğunu söyledi.

“GELENEKLERİMİZ YOL GÖSTERİCİDİR”

Erdoğan Şura’nın açılışında yaptığı konuşmada “Eğer İslam coğrafyasında zulüm kol geziyorsa, dünyanın bir yerlerinde Müslüman kelimesiyle terörist kelimesi aynı cümlede kullanılıyorsa, eğer herhangi birimizin ülkesinde, şehrinde, mahallesinde bir yetim aç ve açıktaysa, bir insan fakirlikten ölüyorsa, önce kendimize bakmamız ve muhasebe yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

İslam dünsaysında yaşanan problemlerin çözümü için geçmişin rehberliğine başvurulmasını öneren Erdoğan, “Daha özgür ve daha demokratik bir toplum için, geleneklerimiz yol gösterici olacaktır” dedi. 5 gün sürecek Avrasya İslam Şurası’na, 30’dan fazla ülkeden din adamları katılıyor.

AA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 18:45:40
Güncelleme :6 Eylül 2005 Salı 11:59:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?