28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

ABD'den sınır ötesine destek yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "sınır ötesi operasyon beklentilerine" ilişkin bir soru üzerine, "Gerek Amerika, gerek Irak, bunlarla görüşmeleri zaten büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırmak suretiyle başlattık. Buradan gelecek netice nedir, ne değildir bunları da görerek bu adımlar atılır, içeride ve dışarıda..." dedi.

Erdoğan, Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından Bakanlar Kurulu ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantılarının ardından gerekli açıklamaların yapıldığını belirterek, "Sürekli olarak bu konuda açıklama yapmak bu işi sulandırır. İlgili olan kurum, kuruluş, bütün arkadaşlarımız güvenlik güçlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Atılması gereken adımlar da bu plan içerisinde muhakkak atılacaktır" diye konuştu.

Erdoğan, üç gün sürecek KKTC ziyareti için adaya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 32. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılacağını söyledi.

İki tarafın siyasi eşitliği temelinde kapsamlı bir çözüme varılmasına yönelik yapıcı tutumu sürdürmeye devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, "Öncelikli hedefimiz KKTC üzerindeki haksız kısıtlamaların, izolasyonların kaldırılmasıdır. Kimse bizden bu konuda taviz beklemesin" diye konuştu.

"Ülkemizin huzurunu, mutluluğunu devlet millet el ele kaynaşarak yapmak durumundayız" diye konuşan Erdoğan, "Bunun için de tüm siyasilere medya kuruluşlarına sivil toplum örgütlerine görevler düşmektedir. Bu, bizler için bir milli meseledir. Bunu kalkıp da hiçbir zaman kimsenin bir siyasi rant haline dönüştürmemesi gerekir. Aklı selim şu anda egemendir ve bu istikamette de siyasi partilerimizin büyük bir çoğunluğu olumlu şekilde bu kanaate desteklerini vermektedir" dedi.


ABD: Sınır ötesine destek yok

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack da terör örgütü PKK ile mücadelede, Irak'taki çok uluslu güçler, Irak hükümeti ve Türk hükümetinin bir araya gelerek, istihbarat paylaşmasını ve Türk halkına yönelik bu terör tehdidine ortak çalışmayla karşılık vermesini desteklediklerini söyledi.

McCormack, düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü PKK üyelerinin kuzey Irak'tan Türkiye'ye girerek düzenlediği saldırılara karşılık Türkiye'nin sınırötesi bir operasyon düzenlemesi durumunda ABD'nin buna destek verip vermeyeceği sorusunu yanıtladı.

Sözcü, sınır ötesi operasyonlarla ilgili, “Bunun geçmişte de desteklediğimiz bir şey olduğuna inanmıyorum. Bizim desteklediğimiz, Irak'taki çok uluslu güçlerle, Irak hükümeti ve Türk hükümetinin bir araya gelerek, istihbarat değişiminde bulunması ve Türk halkına yönelik bu terör tehdidine beraberce karşılık vermeye çalışmasıdır” dedi.

“PKK'nın terörist bir örgüt olduğu konusunda daima açık konuştuklarını” kaydeden sözcü, “PKK'yı öyle görüyoruz. Bu terör saldırılarında Türk askerlerinin hayatını kaybetmesini endişe verici olarak görüyoruz. Yapmaya çalıştığımız, bu tehdide karşılık vermeye çalışan üçlü mekanizmanın daha güçlü olmasını sağlamak. Bu konular ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, hem Ankara'ya gittiğinde, hem de Washington'u ziyaret eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile konuştuğu konulardı” dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ VE ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da PKK’ya karşı mücadelenin Türkiye, Irak yönetimi ve koalisyon güçlerinin işbirliği ile yapılması gerektiğini söylemişti. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise Wilson’un sözlerine karşılık, bu konuda büyükelçilerin değil, Türkiye’nin karar vereceğini söylemişti.




AA/ANKA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 12:07:57
Güncelleme :19 Temmuz 2006 Çarşamba 13:08:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih akbas IP: 195.87.244.xxx Tarih : 19.07.2006 13:54:55
Türkiye 'nin böyle bir desteğe hiçbir zaman ihtiyacı yok. ABD her zaman olduğu gibi kendini birşey zannediyor. Ama Türkiye bununda üstesinden gelecek. Bu halk olduktan sonra.