Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB Komisyonu’nun Türkiye ilgili aldığı tavsiye kararına ilişkin olarak ''AB'den hakkaniyetli ve adil tavır bekliyoruz'' dedi.
Başmüzakereci Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AB ile müzakere süreci konusunda kurula bilgi verdiğini belirten Çiçek, 14-15 Aralık’ta Brüksel'de yapılacak AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde kesin karar çıkıncaya dek Türkiye’nin AB nezdindeki çalışmalarının yoğun şekilde süreceğini belirtti.
Bakan Çiçek, Başmüzakereci Ali Babacan'ın bu çerçevede bazı AB üyesi ülkelere ziyaretler gerçekleştireceğini bildirdi.
“Üye ülkeler arasında bize yakın olanlar olduğu gibi uzak olanlar da vardır” diyen Çiçek bazı ülkelerin Türkiye’nin AB üyeliğini hazmetmekte zorlandığını dile getirdi.
Esas sorunun Güney Kıbrıs gibi sorunlu bir ülkenin AB tarafından üye yapılması olduğunu belirten Hükümet Sözcüsü Çiçek “AB’den beklentimiz Türkiye’ye adil ve hakkaniyetli davranmasıdır. Üye olan ülkelere nasıl davranıldıysa öyle davranılmasıdır. Bizim itirazımız budur” şeklinde konuştu.
“Ümit ediyoruz ki aralık ayına geldiğimizde AB hakkaniyetli bir karar ortaya koyabilir” diyen Bakan Çiçek, “Türkiye AB konusunda kararlıdır, samimi çabalarını sürdürecektir” mesajı verdi.
Bir yıllık tarama süreci sonunda, Türkiye’nin kurumlar olarak AB’ye ne kadar uyumlu olduğunu ortaya koyduğunun altını çizen Çiçek, “Türkiye bazı konularda bugün AB’ye üye olmuş pek çok ülkeden daha ileri noktadadır” dedi.
Çiçek, AB sürecinde Türkiye için hedeflenen noktanın, temel insan hak ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi ve teminat altına alınması, hukuk devletinin tesis edilmesi ve demokratik gelişim olduğunu vurguladı. Çiçek “Türkiye AB’ye yük olacak bir ülke değildir” dedi.
Çiçek, 14-15 Aralık'taki AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Türkiye'nin istemediği bir karar çıkması halinde bir eylem planının olup olmadığı sorusu üzerine, ''Biz kendi yönümüzden üzerimize düşeni yapalım, bu konuda vicdani bir rahatlık içinde olmamız lazım'' dedi.
Türkiye'ye Kıbrıs baskısı
AB Komisyonu, 29 Kasım'da, Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmayan Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını tavsiye etmişti.
AB Komisyonu'nun önerisine göre, kalan fasıllarda müzakereler başlatılabilecek, ancak başlıkların geçici olarak kapatılması için yine limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması beklenecek.
Komisyon, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde kapsamlı çözüm müzakerelerinin 2007 yılında yeniden başlatılması çağrısında da bulunmuştu.
AB Komisyonu toplantısından çıkan bu karar, 11 Aralık'ta bir araya gelecek AB dışişleri bakanlarına 'Komisyon tavsiyesi' olarak sunulacak. Dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili nihai kararı bu tarihte alması bekleniyor.
Avrupa Birliği, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nü uygulamasını, yani Güney Kıbrıs'a havaalanlarını ve limanlarını açmasını istiyor.
İlerleme Raporu'nda yer alan bu istek için AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen süre vermiş ve Türkiye'den 6 Aralık'a kadar adım atmasını istemişti. Ancak Türkiye, Kıbrıs konusunda daha fazla adım atılmayacağını yineliyor.
Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu bir tavsiye, kesin karar değildir” diyerek diğer fasıllarda müzakere sürecinin devam edeceğini söylemişti.
CNN Turk
Yayın Tarihi :
5 Aralık 2006 Salı 01:20:05