19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AB'den sürpriz '6 Aralık' adımı

Finlandiya'nın Kıbrıs planının uzlaşma zemini bulunamaması nedeniyle başarısızlığa uğradığının açıklanmasının ardından gözlerin üzerine çevrildiği Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sürpriz bir adım attı. 

Önceki güne kadar Türkiye'yle ilgili tavsiyesini 6 Aralık'ta yapma tavrını koruyan komisyon, Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Rum Kesiminin baskısı üzerine, dün gece müzakerelerin geleceğini etkileme potansiyeline sahip olan tavsiyeye genel hatlarını verecek olan kabine şeflerini olağanüstü toplantıya çağırdı. 

Türkiye'yle ilgili tavsiyenin, beklenenin aksine 6 Aralık yerine bugünkü komisyon toplantısında açıklanması kararlaştırıldı.

Kabine şefleri uzlaştı
Kabine şeflerinin vardıkları uzlaşı, Ek Protokol'ün uygulanmamasının Türkiye'nin beklentisinin üzerine çıkan sayıda başlığı etkileyeceğini gösteriyor. Dünkü toplantıda 6 ile 9 başlığın olumsuz etkilenebileceği görüşü ağırlık kazandı. 

Kabine şeflerinin belirledikleri çerçeve doğrultusunda komisyon üyelerinin bugün tavsiyeye nihai halini vermeleri öngörülüyor.
Müzakerelerin seyriyle ilgili ana karar ise, 11 Aralık'ta AB dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşecek olan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde alınacak.
Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 05:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?