22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

ABD'nin Irak savunması hep aynı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns'ü kabul etti.

Başbakanlık Merkez Bina'da 16.30 olarak planlanan ancak TBMM'deki görüşmeler nedeniyle 17.15'te Meclis'te başlayan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşme sonrasında basına açıklama yapan Burns, Başbakan Erdoğan'la mükemmel bir görüşme yaptıklarını söyleyerek, "Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Rice adına, Başbakan Erdoğan ve hükümetine, müttefikliğimiz, birlikte Afganistan'da yaptığımız mükemmel işler, Lübnan halkına gösterilen ortak yardım ve tabii ki İsrail-Filistin konusunda verilen destekten dolayı teşşekkürlerimizi ilettik" diye konuştu.
Erdoğan'la Irak'taki durumu görüştüklerini de belirten Burns, "PKK'nın hain saldırılarından dolayı verilen can kayıplardan dolayı ABD'nin, Türk halkına karşı sempatisini" aktardığını belirtti. Burns, ABD'nin Türk ve Irak hükümetiyle taahütleri doğrultusunda etkili bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Nicholas Burns, Dışişleri Bakanı Rice'ın, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph Ralston'dan, Irak ve Türk hükümeti yetkilileriyle çalışması için bölgeye en kısa zamanda dönmesini istediğini de kaydetti.

MAHMUR KAMPI

Mahmur kampına dün düzenlenen operasyona da değinen Burns, "Dünkü operasyonun kampın kapatılmasına yönelik ciddi çabaların bir başlangıcı olmasını umuyoruz" diye konuştu.

Burns, bunun kuzey Irak'ın terör örgütü PKK tarafından Türkiye'ye saldırılması için kullanılmamasını garantilemek açısından da önemli olduğunu bildirdi.

Görüşmede Kıbrıs sorununu da da ele aldıklarını söyleyen Burns, olumlu bir görüşme olduğunu, ABD'nin BM Genel Sekreterliğine yeni bir ismin gelmesiyle sorun çözümüne yönelik çabaların olumlu sonuçlanmasını umduğunu bildirdi. ABD'nin taraflarla temaslarda bulunmaya devam edeceğini kaydeden Burns, ABD'nin sürece aktif bir şekilde dahil olacağını bildirdi.

Burns, ziyareti çerçevesinde yarın Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Dışişleri ve Başbakanlık yetkilileri ile bir araya geleceğini belirterek, Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ittifakı bir kez daha teyit ederek, iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele alacağını ifade etti.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN IRAK'TAKİ VARLIĞI VE KERKÜK


Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına ilişkin soru üzerine Burns, "ABD yönetimi adına Başbakan Erdoğan ile görüşürken, ABD'nin Türkiye'yi aktif bir şekilde desteklemeyi sürdüreceğini bildirdim" diye konuştu.

Burns, terör örgütünü tanımadıklarını ve nüfuzlarını kullanarak, dünya çapında örgütün ofislerini kapatmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, Türk askerlerine yönelik tehditler konusunda çözüm istediklerini kaydetti. Burns, "Biz Türkiye'nin yanındayız, Türkiye'yi destekliyor ve bu konuda anlıyoruz" dedi.

ABD'li diplomat, Kerkük'e ilişkin soru üzerine de bu konuyu bugünkü görüşmede ele aldıklarını ancak yarın Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerde daha ayrıntılı ele alınacağını kaydetti. Burns, şunları söyledi:
"Konunun önemi ve hassasiyetini anlıyoruz. Halihazırda Türkiye ile Irak arasında bu konuda görüşmeler olduğunu da biliyoruz. Bu Iraklılar için de çok önemli ve hassas bir konu. Ama nihayetinde ABD bu konuyu Iraklılara bırakmak zorunda çünkü Irak bağımsız bir ülke ve bu konu anayasal düzenlemelerin bir parçası. Dolayısıyla görüşmeleri sürdürüceğiz."

Burns, konu hakkında Türk yetkililerini de dinlemekten memnun olacağını belirtirken, bunun ilk elde Iraklıların karar vereceği bir konu olduğunu kaydetti.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI TASARISI

Bu arada, edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın Burns ile yaptığı görüşmede, sözde Ermeni soykırımı tasarısının, ABD Temsilciler Meclisinden geçmesi durumunda ikili ilişkilerimize zarar getireceği açık bir şekilde ifade edildi.
Başbakan Erdoğan'ın Washington yönetiminden konuyla ilgili net bir tavır beklendiğini aktardığı, Burns'ün de buna karşılık bu konuda elinden geleni yapacağını ifade ettiği öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın davetlisi olarak çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Ankara'ya gelen Burns, yarın Apakan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile görüşecek.
AA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 21:13:13
Güncelleme :18 Ocak 2007 Perşembe 22:50:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?