16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

ABD'ye girişte "10 parmak şartı"

ABD’nin federal başkenti Washington’da havalimanına inen yabancı, artık 10 parmağının da izini bırakacak.


İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Washington’da Perşembe gününden itibaren başlatılacak uygulama, 2008 sonuna kadar bütün gümrük kapılarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.


Amerikan göçmen servisleri, 2004 yılının başından beri, ABD’ye gelen her yabancının iki işaret parmağının izini ve bir fotoğrafını alıyor.


Diplomatik pasaport sahiplerini kapsamayan bu uygulama, uzun kuyruklar oluşmasına ve yolcuların tepki göstermesine yol açıyor.


"US-VISIT" adı verilen bu program, 11 Eylül saldırılarının akabinde hazırlandı. Program, sahte kimlikle seyahat eden terörist, uyuşturucu kaçakçısı veya kaçak göçmen gibi kimseleri tespit edebilmeyi amaçlıyor.
Dünyadaki Amerikan konsolosluklarının çoğu, bu yıl içinde yeni parmak izi okuyucularıyla donatıldı. Bu aletler, vize başvurusunda bulunanların bütün parmaklarının izini alıyor. Aynı okuyucular, Perşembeden itibaren Washington Dulles Havalimanı’nda, 2008 başında da Boston, Chicago, Detroit, Atlanta, Houston, Miami, New York, Orlando ve San Francisco havalimanlarında kullanılacak.
ABD’ye ilk kez giden yabancılardan bütün parmaklarının izi alınacak, sonraki gidişlerde ise 2 veya 4 parmak izi yeterli olacak.


Amerikalı yetkililere göre, 2004 yılından bu yana ABD’ye girişte 90 milyondan fazla kişinin parmak izi alındı, bu izler sayesinde 2 bine yakın aranan kişi yakalandı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 20:05:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?