22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Aday kim olmalıya cevabım yok'

AK Parti'nin Köşk anketinde adı geçmeyen Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, ''Cumhurbaşkanlığı için kim aday olmalı'' sorusuna cevap bulamadığını söyledi. Şener, ''Başbakan aday olmazsa AK Parti'den başkası aday olmaz'' görüşüne de katılmadığını açıkladı.

Devlet Bakanı Şener, CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programında, Cumhurbaşkanlığı tartışmasına açıklık getirdi.

Köşk adaylığı konusunda, kimsenin aklında net bir cevaba ulaşamadığını söyleyen Bakan Şener, "Oy verecekler süreci takip ediyor, 'kime oy vereyim diye'. 'Benim açımdan kim daha uygun olur' diye arıyorlar. Kimse karar vermiş değil. Herhangi bir kişi konusunda net bir isim yok kimsede" dedi.

"AK Parti'den tek bir isim aday olabilir diye düşünmüyorum" diyen Abdüllatif Şener, "Her zaman farklı adaylar ortaya çıkabilir. Bu işin niteliğinden kaynaklanır" ifadesini kullandı.

Şener, "Sayın Erdoğan'ın aday olup olmayacağını kendi kararı belirleyecek... Demokrasilerde kimsenin kararı kendi kendine oluşturduğu birşey değil, pek çok gelişmenin yansımasıyla oluşur" diye konuştu.

Şener, adaylığın teşkilatlara sorulacağını, kamuoyunun yoklanacağını ve bu gelişmelerin Erdoğan'ın kararını etkileyeceğini belirtti.

"Kararı Meclis verecek"

"Kimin Cumhurbaşkanı olacağına Meclis karar verecek" diyen Şener, "Oturup konuşacağız, adaya parti karar verecek. Üyeler AKP'li, Anavatan'lı, DYP'li, CHP'li... Ama bir Parlamento kararı ile gizli oylarla belirlenecek. Anayasa hükümleri açıktır. Belirlenen sürecin de demokrasi geleneğinin ürünü olarak benimsenmesi gerekir" dedi.

Bakan Şener, "Kimin aday olacağından öte kimin seçileceği önemlidir. Tek bir aday çıkacağını zannetmiyorum. Üçüncü cumhurbaşkanlığı için oy kullanacağım. Seçim atmosferini iyi biliyorum. Anayasa adayların daha net ortaya çıkması için bir sistem öngörmüştür" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin 1982 anayasasında varolan hükümlerle belli bir şekil aldığını hatırlatan Şener, "Cumhurbaşkanları Türkiye'de fiilien yetkilerin tamamını kullanmamıştır. Örneğin, Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nu toplayabilir. Ama Kenan Evren dahil diğerleri, hükümet başkanı gibi bir role soyunmadı. Bence gelenek devam edecek. Değişiklik olursa kamuoyunun bakışı farklı olur" dedi.

"Anketler süreci belirlemez"

Şener, AK Parti'nin Köşk anketiyle ilgili soruları da yanıtladı. "Kamuoyu ve partiler süreci görebilmek için bazı testler yapıyor" diyen Şener, "Kamuoyu bu soruyu nasıl merak ediyorsa, basındaki merak, parti yönetimlerinde de var. Meclis'te bulunan herkesin aklında 'Seçimde kim seçilir?' sorusunun cevabı var" dedi.

Fikret Bila'nın "Ankette türban ölçüsü var mı?" sorusuna, Bakan Şener, "Bu anketi süreci belirleyecek anket olarak görmemek gerekir. Nasıl bakarsınız kabilinden bir soruyu sürecin içinde ağırlık vermek doğru değil. Bazı isimler belirlenmiş ve 'Nasıl bakarsınız?' diye soruluyor. Ortak özelliği şudur, bu değildir diye sorarsınız ben karşı bir soru sorarım. Bu soru doğrudan doğruya sorulabilirdi. Öyle sorulmamış. Bunu fazla ön plana çıkarmamak gerekir. Bu yapılacak testlerden sadece bir tanesidir" dedi.

Şener son olarak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir konsensüs arayışı olup olmayacağına ilişkin, ''Bu seçimde partiler bir araya gelir ortak aday belirleyebilirler mi? derseniz, şu anki sürece göre sanki böyle bir noktaya yönelmiyoruz ama yine de siyasette 24 saat uzun bir süredir'' ifadesini kullandı.

AK Parti, vekillere "aday" sordu

AK Parti, teşkilatına gönderdiği ankette cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak bazı partililerle ilgili görüş sordu. 'Erdoğan'ın adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusunun ilk sırada yeraldığı ankette, Erdoğan'ın aday olmaması halinde, alternatif isim olarak eşlerinin başı açık olan dört partilinin adı verildi.

Bu isimler Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan.

Parti Teşkilat Başkanlığı, soruları bir anket firması aracılığıyla parti örgütünün tüm yöneticilerine gönderdi.

Köşk anketi formunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener ve Mehmet Ali Şahin'in isimlerinin bulunmadığı belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anket sonuçlarının kısa süre içinde tamamlanmasını ve sonuçlarının genel merkeze iletilmesini istediği kaydedildi.

Ankette, partinin yerel yöneticilerinin, ekonomik durumları, eğitim durumları, medeni hallerinin de sorulduğu ifade edildi.
cnnturk.com
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 13:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?