28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Afrika'da ödüllü demokrasi

Koltuğundan vazgeçen lidere ödül... İyi yönetim sergileyen Afrikalı liderlere ödül verilmesini öngören yeni bir girişim başlatıldı.

İbrahim en zengin Afrikalı işadamlarından...

Beş milyon dolar tutarındaki "Afrika'da Başarılı Liderlik" ödülünün ayrıntıları Londra'da düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Ödülü almak için konan kriter, 48 Afrika ülkesinden birini yöneten cumhurbaşkanının yetkilerini halefine demokratik şekilde devretmiş olması.

Pek çok Afrika ülkesinde, liderlerin darbelerle başa geldikten sonra iktidarda uzun yıllar kalması bir sorun kabul ediliyor.

İlk kez 2007'de verilecek ödül, Sudan ve İngiltere vatandaşı olan cep telefonu alanında faaliyet gösteren milyarder işadamı Mo İbrahim'in fikri.

Projeyi destekleyenler arasında Kofi Annan, Tony Blair, Bill Clinton ve Nelson Mandela var.

Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı Mandela, planın Afrika'nın siyasi ve ekonomik yeniden doğuşuna yol açacağını söylüyor.

Ömür boyu sürecek

Beş milyon dolar, ödüle layık bulunan lidere 10 yıllık bir süre içinde aktarılacak. Bu sürenin sonunda ise ömür boyu sürecek yıllık 200 bin dolarlık bir maaş bağlanacak.

Bu şimdiye dek konan en yüksek para ödülü. Dünyanın en yüksek tutarlı para ödülü olan Nobel'i kazananlara 1 milyon 300 bin dolar veriliyor.

Ödülü veren Mo İbrahim Vakfı, kazanan liderin uğrunda mücadele ettiği hayır işleri ve kalkınma projelerine de ek kaynak verme vaadinde bulunuyor.

Mo İbrahim, Financial Times gazetesine kararını açıklarken, "liderlerimizin görevden ayrıldıktan sonra bir hayatı olmuyor" dedi.

"Aniden saraylar, otomobiller, yemekler, şaraplar ellerinden alınıveriyor. Kimileri başkentte ev bulmakta zorlanıyor. Bu da yolsuzluğu besliyor, insanları koltuklarına yapışmaya sevkediyor."

Ödülü alacak kişinin belirlenmesine Harvard Üniversitesi katkıda bulunacak.

Demokratik yollardan iktidardan ayrılan liderler, iktidarda kaldıkları sürede halklarına ne kadar iyi hizmet ettiklerinin belirlenmesi için üniversitenin uzmanlarınca sosyal ve ekonomik kriterlere göre değerlendirilecek.

Aday listesi ise devlet adamları ve uzmanlardan oluşan bir komisyona sunulacak.

Değerlendirme sırasında kullanılacak kriterlerden oluşan 'İbrahim Göstergeleri'nin sonuçları, en iyi ve en kötü yönetimleri ortaya koymak üzere kamuoyuna da açıklanacak.

İbrahim'e göre Afrika'nın kalkınması önündeki en büyük engel, iyi ve temiz yönetimin sağlanamaması.

Bu nedenle Mo İbrahim, sonucun harcadığı paraya değeceğine inanıyor.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 16:20:55
Güncelleme :26 Ekim 2006 Perşembe 16:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?